U Srbiji od posledica korone preminulo još devet osoba, zaraženo još 411 /video/

© Tanjug / ZORAN ZESTICKovid bolnica KBC Dragiša Mišović
Kovid bolnica KBC Dragiša Mišović - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Srbiji je od posledica virusa korone preminulo još devet osoba, pa se broj preminulih od početka pandemije popeo na 94.

Od ponedeljka 13. aprila u 15 časova do danas u 15 časova registrovano je još 411 zaraženih osoba, te je ukupan broj zaraženih u Srbiji 4.465.

Hospitalizovano je 3.006 osoba, a na respiratoru je 131 osoba.

Od početka epidemije ukupno je testirano 23.398 osoba, objavljeno je na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Lekari o Uskrsu

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Batut“ Darija Kisić Tepavčević rekla je da je jasan stav struke o molbi Sinoda SPC o dopuštanju kretanja za Uskrs, te ponovila da svako okupljanje povećava rizik od širenja infekcije.

„Bilo kakvo okupljanje i ponašanje koje će povećati rizik za nastanak infekcije je nešto što je visok rizik za generalno zdravlje naše populacije u ovom momentu. Nemamo kompromise i mišljenje struke je vrlo jasno. Dosta vere i snage potrebno je da se ponašamo kolektivno kako je najbolje za nas“, rekla je Kisićeva.

Ona je istakla da su svaka nedelja i svaki dan ključni, sve do momenta kada ukupan broj novootkrivenih slučajeva kontinuirano bude - nula.

U skladu sa tim treba i da se ponašamo, naglasila je Kisićeva.

„Vaskrs je najradosniji hrišćanski praznik i svi mu se uvek radujemo. Ove godine je specifična situacija i izgleda da nam nikada više vere, volje i snage nije potrebno da se ponašamo u skladu sa tim da sačuvamo sebe i najbliže“, istakla je ona.

Nema opuštanja

Kisić Tepavčevićeva je napomenula da brojke pokazuju koliko epidemiološka situacija može da se promeni iz dana u dan i da ne smemo da se opustimo.

„Bez obzira što smo zadovoljni, pojedinačni ekscesni slučajevi u osetljivim grupama pogotovo nam pokazuju kako se epidemiološka situacija može promeniti iz dana u dan i da može da se promeni ono što smo postizali poslednjih nedelja. Ovo nam je jedna opomena kako ne smemo da se opustimo i kako moramo da učinimo sve napore da se što pre izborimo sa epidemijom“, rekla je ona.

Kisićeva je na konferenciji saopštila i da će svakog dana od 18.00 do 20.00 roditelji moći da se prošetaju sa decom sa autizmom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala