U Rusiju uvezen soj virusa korona iz Amerike za pravljenje vakcine

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaLaborant ispituje vakcinu za virus korona
Laborant ispituje vakcinu za virus korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedna od ruskih kompanija uvezla je iz Amerike u Rusiju soj novog virusa korona u cilju istraživanja i pravljenja vakcine, a deklaraciju za njega izdala je carina u Tomsku, saopštila je pres-služba ove carine.

Iz carine pojašnjavaju da je deklaraciju 10. aprila 2020. godine izdao Centar za elektronske deklaracije carine u Tomsku.

„Prema zakonu, za registraciju deklaracije potrebno je sat vremena, a za propuštanje robe jedan radni dan od dana evidentiranja deklaracije. Ali, imajući u vidu prioritet obrade ovakve vrste robe, inspektori carine u Tomsku registrovali su deklaraciju, proverili poštovanje zabrana i ograničenja, kao i dokumente na osnovu kojih  je popunjena i omogućili puštanje robe za manje od sat vremena. Ovo je drugi slučaj izdavanja deklaracije za čestice virusa u carini u Tomsku. Prva takva deklaracija izdata je 30. januara 2020. godine“, saopšteno je iz carine.

Čestice virusa nalazile su se u bočici zapremine 23h0,6 mililitara i težine 88 grama. Zbog toga što je za transportovanje i čuvanje potrebna temperatura od 2-8°S, bočica je transportovana u termokontejneru ukupne težine 4,5 kilograma.

CC0 / Piksabej / Laboratorijska ispitivanja
U Rusiju uvezen soj virusa korona iz Amerike za pravljenje vakcine - Sputnik Srbija
Laboratorijska ispitivanja

U pres-službi carine pojasnili su da se ruske kompanije radi izdavanja deklaracija za raznu robu redovno obraćaju Centru za izdavanje elektronskih deklaracija carine u Tomsku.

Elektronsku deklaraciju može da izda svaki ovakav centar u Rusiji, a kompanijama koje robu iz inostranstva uvoze u moskovski region odgovara da koriste centar u Tomsku baš zbog vremenske razlike, jer je do jutra po moskovskom vremenu, roba već u slobodnom prometu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala