Turska: S-400 ostaje, a kupićemo i Patriot ako bude dobre ponude

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaRuski protivvazdušni raketni sistemi S-400 , kamen spoticanja između Turske i SAD
Ruski protivvazdušni raketni sistemi S-400 , kamen spoticanja između Turske i SAD  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska je spremna da kupi američke sisteme protivraketne odbrane pod određenim uslovima, ali stav Ankare o ruskim sistemima PVO S-400 ostaje isti, izjavio je turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu.
„Spremni smo da kupimo 'Patriot' ukoliko nam se dopadne ponuda. Naš stav po pitanju S-400 se nije promenio“, rekao je Čavušoglu u utorak tokom video-konferencije.

On je istakao da su sistemi protivraketne odbrane potrebni Ankari da bi zaštitila svoj narod i ocenio da je pretnja od raketnog napada u potpunosti realna.

Čavušoglu je takođe rekao da je odluka o kupovini ruskih sistema rezultat 10-godišnjih neuspešnih pregovora sa SAD o nabavci sistema PVO.

Međutim, on nije odgovorio na pitanje da li će S-400 biti stavljen u upotrebu u aprilu, kako je ranije planirano, a što je izazvalo veliko nezadovoljstvo Amerike.

Protivraketni sistem S-400 Trijumf - Sputnik Srbija
Turska neće odustati od S-400 zbog američkog „Patriota“

Kriza u odnosima Turske i SAD

Podsetimo, isporuke najnovijih ruskih sistema PVO S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i SAD, počele su sredinom jula prošle godine. Vašington je zahtevao da Turska odustane od tog ugovora i da umesto S-400 uzme „američke sisteme Patriot", preteći da će zaustaviti ili potpuno otkazati prodaju aviona F-35 Turskoj i da će uvesti sankcije. Ankara to nije prihvatila.

U martu je portparol Pentagona Džonatan Hofman ponovio stav ministra odbrane SAD Marka Espera da Turska neće dobiti baterije sistema „Patriot“, dok ne vrati S-400 Rusiji.

Istovremeno, stalna predstavnica SAD Kej Bejli Hatčinson pozvala je Ankaru da ukloni ruske sisteme PVO S-400 i rekla da je Turska žrtva rusko-sirijske agresije u Idlibu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala