SANU se oglasila povodom molbe Sinoda SPC da se prekine policijski čas tokom vaskršnje liturgije

Pratite nas
Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) saopštio je da poštuje Sinod Srpske pravoslavne crkve i verska osećanja, ali da je ipak najracionalnije slušati savete struke po pitanju suzbijanja virusa korona.
„Uz iskreno poštovanje prema Sinodu Srpske pravoslavne crkve i verskim osećanjima i potrebama građana Srbije, a na osnovu dobijenog stava Odeljenja medicinskih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), Izvršni odbor SANU smatra da je u ovom teškom trenutku pandemije najracionalnije postupanje ono koje je usklađeno i zasnovano na poštovanju stavova i preporuka naših i svetskih medicinskih stručnjaka“, navodi se u saopštenju SANU.

Sinod SPC uputio je molbu i predlog državnom vrhu Srbije da se za Vaskrs odobri prekid zabrane kretanja, od pet do deset časova, kako bi pravoslavni hrišćani koji nisu u izolaciji i samoizolaciji mogli da uzmu učešća na jutrenju i liturgiji na svoj najveći praznik.

Međutim, molba SPC nije naišla na odobravanje medicinske struke.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da ga je predlog duboko pogodio, kao i nerazumevanje javnosti na situaciju, a zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Batut“ Darija Kisić Tepavčević rekla je da je stav struke jasan i da svako okupljanje povećava rizik od širenja infekcije. 

Prema pisanju medija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Predsedništvu održao konsultacije sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić o predlogu Sinoda SPC.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala