Ruski general: Poslali smo Srbiji najvrednije što imamo

© Foto : Grad ValjevoRuska vojska u Valjevu
Ruska vojska u Valjevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija nije ostavila Srbiju u borbi protiv pandemije virusa korona. U ovoj borbi srpski narod sigurno nije usamljen. Rusija je poslala najvrednije što ima - svoje ljude. Jer nema te opreme koja može podjednako da zameni bratsku ruku i pomoć pravih stručnjaka, rekao je general-major Mihail Černišov.

Černišov, načelnik službe ABHO Zapadnog vojnog okruga Ruske Federacije, koji je na čelu tima ruskih stručnjaka koji već dve nedelje pomaže u borbi Srbije sa pandemijom, važi za istinski autoritet kada je reč o ABHO zaštiti i borbi protiv epidemija, koji je zadužen za ovu vrstu zaštite strateški važne ruske vojne oblasti, objavile su Novosti.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i ruski general Mihail Černišov - Sputnik Srbija
Vulin se zahvalio Šojguu: Ruski general raportirao o borbi sa koronom u Srbiji /video/

Odmah po proglašenju vanrednog stanja, po naređenju predsednika Vladimira Putina, postavljen je na čelo ruskog ekspertskog tima koji je, zajedno sa vozilima i opremom, poslat u pomoć Srbiji.

General Černišov ističe da su ruski stručnjaci odmah po iskrcavanju stupili u akciju. Deo je upućen na dezinfekciju ključnih tačaka zdravstvene zaštite, dok su lekarski timovi upućeni u tri zdravstvene ustanove u Beogradu i Valjevu na pružanje pomoći pacijentima.

Stručnjaci dezinfikuju bolnice

„Od početka ove misije uključili smo se u akciju dezinfekcije u zdravstvenim institucijama širom Srbije. Samo u Beogradu izvršena je dezinfekcija šest velikih zdravstvenih ustanova, među kojima je i VMA. Ove nedelje, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Srbije i medicinskom službom Vojske Srbije, planira se čišćenje još 16 objekata u kojima su boravili ili su trenutno smešteni oboleli od virusa korona“, objašnjava general Černišov.

© Foto : Ministarstvo odbrane RusijeRuski specijalista dezinfikuje bolnicu u Beogradu
Ruski general: Poslali smo Srbiji najvrednije što imamo - Sputnik Srbija
Ruski specijalista dezinfikuje bolnicu u Beogradu

On kaže da je jedna jedinica ruskih stručnjaka upućena u Niš, gde radi na dezinfekciji bolnica i medicinskih ustanova. Posle završetka dezinfekcije u osnovnim ustanovama u prestonici, ruski timovi preći će na zadatke u mestima u krugu od 150 kilometara od Beograda. Povratak na stare lokacije, kako ističe, zavisiće od potreba i broja obolelih.

Ruski vojni stručnjaci krenuli u borbu protiv korona virusa u Srbiji - Sputnik Srbija
Ruski stručnjaci dezinfikovali 25 medicinskih ustanova u Beogradu i okolini /video/

U svom radu služba ABHO ruske vojske koristi istorijska iskustva, ali i znanje stečeno projektima prevencije infekcija na istoku Rusije. Raspolaže savremenom tehnikom, koja čak pet puta povećava brzinu dezinfekcije uz korišćenje istog broja ljudi.

„To je veoma značajno, posebno u situacijama kakva je trenutna pandemija virusa korona. Za kratko vreme obezbeđujemo zaštitu medicinskih ustanova u koje svakodnevno pristižu stotine i hiljade obolelih i gde se obavlja trijaža pacijenata“, ističe ruski general.

© Ministarstvo odbrane SrbijeRuski timovi koriste najmoderniju opremu za dezinfekciju
Ruski general: Poslali smo Srbiji najvrednije što imamo - Sputnik Srbija
Ruski timovi koriste najmoderniju opremu za dezinfekciju

Članovi ruskih timova ističu da su dočekani prijateljski, a naglašavaju i dobru saradnju sa srpskim kolegama.

General Černišov zadovoljan je stepenom pripremljenosti i organizacije srpskog zdravstva u borbi sa epidemijom.

Ruski vojni stručnjaci krenuli u borbu protiv korona virusa u Srbiji - Sputnik Srbija
General Černišov: Dobro se razumemo sa srpskim prijateljima

„Blisko sarađujemo sa sanitetskom službom VS i srpskim Ministarstvom zdravlja. Odmah po dolasku, održali smo sastanak na kojem smo locirali najvažnije objekte i lokacije. Takođe, dobili smo molbu da proverimo medicinske ustanove i procenimo kako je organizovan posao u njima. Srpska strana prikazuje visok nivo pripreme i organizacije i veoma pažljivo prati preporuke koje daju ruski vojni lekari. Sva uputstva kojih se drže naši stručnjaci u skladu su sa preporukama SZO i Ministarstva zdravlja Rusije“, kaže general Černišov.

Osećamo da pomažemo prijateljskoj zemlji

On ne krije da su ruski stručnjaci u Srbiji toplo dočekani i da osećaju da pomažu prijateljskoj zemlji.

© Foto : Ministarstvo odbrane Srbije / Jovo MamulaPrvi prioritet dezinfekcija zdravstvenih ustanova: Ruski eksperti u Nišu
Ruski general: Poslali smo Srbiji najvrednije što imamo - Sputnik Srbija
Prvi prioritet dezinfekcija zdravstvenih ustanova: Ruski eksperti u Nišu

„Ljudi su oduševljeni. Dovoljno je samo izaći na ulicu u kojima naši stručnjaci izvršavaju zadatak i uveriti se. Toplina se odmah vidi i oseća. Građanima Srbije je drago što Rusija nije zaboravila Srbiju u ovim teškim danima. Srpski narod ne krije svoju zahvalnost na pomoći i podršci“, kaže general.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala