Ruski brod koji gradi „Severni tok 2“ konačno se uputio ka Baltičkom moru

© Foto : Gazprom fleetAkademik Čerski
Akademik Čerski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski brod „Akademik Čerski“ plovi prema Baltičkom moru da bi pomogao u završetku izgradnje gasovoda „Severni tok 2“, saopštila je nemačka televizija „N-TV“.

Kako se precizira, brod bi 18. aprila trebalo da stigne do španskog grada Las Palmas de Gran Kanarija, a već u prvoj polovini maja do Baltičkog mora.

Po navodima, brod koji se nalazi u vlasništvu „Gasproma“, nedavno je promenio svoj kurs i umesto rute preko Sueckog kanala zaplovio je dužim putem i oplovio Afriku. Prema postojećim informacijama, takva odluke doneta je iz bezbednosnih razloga.

Podsetimo, brod je u februaru napustio luku Nahotka na Dalekom istoku Rusije i prvobitno se uputio ka Singapuru, a potom ka Šri Lanki i Kongu.

„Severni tok 2“

Krajem prošle godine američki predsednik Donald Tramp potpisao je vojni budžet koji predviđa sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turskog toka“. Sjedinjene Američke Države zahtevale su da kompanije koje polažu cevi za gasovode odmah prestanu sa radom. Švajcarska građevinska kompanija „Olsiz“ povinovala se zahtevima SAD.

© Nord Stream 2 / Uđi u bazu fotografijaRadovi na Severnom toku 2 u Finskom zalivu
Ruski brod koji gradi „Severni tok 2“ konačno se uputio ka Baltičkom moru - Sputnik Srbija
Radovi na Severnom toku 2 u Finskom zalivu

Amerikanci se boje da će Evropska unija zavisiti od isporuke gasa iz Rusije i zato pokušavaju da osujete projekat i istovremeno stvore uslove za isporuku američkog tečnog naftnog gasa Evropi po većim cenama.

Nemačka je kritikovala sankcije Vašingtona protiv Rusije, a prema rečima portparola kompanije „Nord strim 2 AD“, za završetak izgradnje gasovoda ostaje da se položi oko 160 kilometara cevi na dva kraka.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala