Ruska ambasada: Apsurdne optužbe Pentagona protiv Sputnjika i RT

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteDeo kompleksa ruske ambasade u Vašingtonu
Deo kompleksa ruske ambasade  u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Optužbe američkog Pentagona na račun ruskih novinskih agencija Sputnjik i RT o dezinformacijama o Kovid-19 su apsurdne, saopštila je ruska ambasada u Vašingtonu.

Ruske amabasada reagovala je ovako povodom brifinga održanih u Vašingtonu o ruskim dezinformacijama. Slični brifinzi održavaju se i u Stejt departmentu.

„Pozivamo Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država da, pre svega, sve svoje napore usmeri na borbu protiv koronavirusne infekcije. Bilo kakve optužbe na račun ruskih novinskih agencija Sputnjik i RT su apsurdne“, piše u saopštenju ruske amabasade.

U ambasadi su istakli da „ako američki vojnici ne peru ruke, to uopšte nije krivica ruskih medija“.

© SputnikU zgradi je smeštena MIA „Rosija sevodnja“ i njeni brendovi — „Sputnjik“, RIA „Novosti“, „R-Sport“, RIA „Rejting“, „InoSMI“, „Prajm“, RIA „Nekretnine“
Ruska ambasada: Apsurdne optužbe Pentagona protiv Sputnjika i RT - Sputnik Srbija
U zgradi je smeštena MIA „Rosija sevodnja“ i njeni brendovi — „Sputnjik“, RIA „Novosti“, „R-Sport“, RIA „Rejting“, „InoSMI“, „Prajm“, RIA „Nekretnine“

U februaru je iz pres-službe Međunarodne informativne agencije „Rosija sevodnja“ saopšteno da su od američkog lista „Njuzvik“ dobili zahtev da prokomentarišu to što, kako je saznao „Njuzvik“, američka vojska prati naloge „Sputnjika“ na društvenim mrežama zbog navodnog širenja dezinformacija o epidemiji virusa korona.

„Novinari rade svoj posao — informišu javnost o tome što se dešava. Ali, napadi Pentagona mogu se smatrati faktorom koji utiče na bezbednost ruskih novinara u Americi. Organizacije za zaštitu prava bi morale na ovo da obrate pažnju“, piše u saopštenju ruske ambasade.

Ruske diplomate podsećaju da Rusija i SAD redovno razmenjuju informacije o pandemiji na najvišem nivou.

„Niko nije zainteresovan za eskalaciju ionako teške situacije. U ovim uslovima u vodećim američkim medijima nastavlja se neobuzdana rusofobija, koja crpi netačne podatke iz ovakvih brifinga Pentagona i Stejt departmenta. Ovakva neodgovornost je za žaljenje i odbacivanje“, saopštavaju ruske diplomate.

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaLogo novinske agencije Sputnjik
Ruska ambasada: Apsurdne optužbe Pentagona protiv Sputnjika i RT - Sputnik Srbija
Logo novinske agencije Sputnjik

Oni su podsetili da Rusija pomaže drugim zemljama i da to nije povod za klevetu.

„Vreme je da se shvati da samo udruženim naporima možemo pobediti zajedničku nesreću. A tek nakon toga mogu se snimati blokbasteri o nečijem liderstvu u ovoj borbi“, zaključuju ruske diplomate.

Borba protiv ruskih medija na Zapadu

Podsetimo, situacija s ruskim medijima na Zapadu poslednjih godina postaje sve teža. U novembru 2016. godine Evropski parlament doneo je rezoluciju u kojoj se govori o neophodnosti suprotstavljanja ruskim medijima, pri čemu su kao glavne pretnje imenovani Sputnjik i RT.

Neki zapadni političari, uključujući američke senatore i kongresmene, kao i predsednik Francuske Emanuel Makron, okrivili su Sputnjik i RT za umešanost u izbore u Americi i Francuskoj, iako za to nisu pružili nikakve dokaze.

Ruske vlasti su ove izjave okarakterisale kao neosnovane.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala