NATO se iz Podgorice brine što je Beogradu „Peking bliži od Brisela“

© Sputnik / Nebojša PopovićNATO zastava u Podgorici
NATO zastava u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Takozvani NATO – Digitalni forenzički centar (DFC) iz Podgorice u poslednje vrijeme sve više se aktivno bavi i Srbijom, što upućuje da je ova NVO nastala kao projekat Atlantskog saveza Crne Gore dobila aber da svoje djelovanje proširi i na region, jer je „Beogradu Peking bliži od Brisela“.

Naime, DFC iako osnovan da se navodno bavi medijskom pismenošću i razotkrivanjem „lažnih vijesti“ u Crnoj Gori, poslednjih dana je neobično mnogo zainteresovan za javno mnjenje u Srbiji, naročito kada je u pitanju afirmacija srpsko-kineskog prijateljstva.

Iz DFC-a se zato rezignirano pitaju — da li je to Beogradu „Peking bliži od Brisela“?

Ključne reči — Kina i Srbija

Tako poslednja analiza pomenute NATO ispostave iz Crne Gore pod nazivom – „DFC otkriva: Sa koronom stigla i mreža bot profila u Srbiju“, obuhvata analizu od 30.000 tvitova sa naloga u Srbiji, koji u sadržaju imaju ključne riječi „Kina“ i „Srbija“, a za period od 9. marta do 9. aprila.

Kako tvrde iz ove NVO, jedan od zaključaka njihove analize za pomenuti period je da je „velika mreža provladinih bot“ profila (u Srbiji) pisala i veličala kinesku pomoć, ali i prijateljstvo između dvije zemlje i povećavala vidljivost objava ritvitovanjem, pri čemu je uprkos pomoći EU, namjerno vođena „kampanja sa ciljem promovisanja kineske pomoći i stvaranja lažne percepcije među ostalim korisnicima“.

Takođe, NATO Digitalni forenzički centar iz Podgorice dodaje da „iako je Tviter nedavno objavio kako je sa te mreže uklonjeno više hiljada naloga koji su isključivo služili za promociju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove stranke, istraživanje DFC-a je pokazalo kako je mreža botova i dalje aktivna u Srbiji, ali ovoga puta u promociji kineske pomoći toj zemlji tokom epidemije korona virusa.

Smeta im što Vučić „veliča pomoć iz Kine“

Kao dodatak, Vučić je, kako sa negodovanjem konstatuju, više puta tokom epidemije veličao pomoć iz Kine i Rusije, dok je imao kritički odnos prema Evropskoj uniji.

„Tako je izjavio kako vjeruje u svog brata i prijatelja Si Đinpinga, dodajući da je jedina zemlja koja im može pomoći Kina. Nakon što je Kina uputila pomoć Srbiji u vidu stručnjaka i medicinske opreme, uslijedili su bilbordi zahvalnosti koje je srpska redakcija ’Informera‘ samoinicijativno postavila na nekoliko lokacija u Beogradu“, stoji između ostalog u analizi DFC-a.

Sa druge strane ova NVO primjećuje da je srpski predsjednik Aleksandar Vučić oštro napao EU i rekao da evropska solidarnost ne postoji, te da je to bila bajka na papiru.

„Sličnog stava bio je i ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je rekao da je Kina u ovom trenutku u mogućnosti da nam pomogne, dok se donacija Evropske unije ogleda samo u letu prilikom transporta pomoći iz Indije. A to ’samo‘ iznosi 7,2 miliona evra za finansiranje kargo letova“, navode iz DFC-a.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala