Moskva: Suzdržite se od pokušaja politizacije teme virusa korona

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva poziva druge zemlje da se suzdrže od politizacije teme virusa korona i delovanja Svetske zdravstvene organizacije, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Upozorio bih na pokušaj politizacije teme virusa korona – i to se ne primećuje samo prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), već i u odnosu na optužbe izrečene protiv nekih zemalja. Radije bih se sada fokusirao na konkretne korake za zaustavljanje pandemije, njeno širenje, na smanjenje štete – pre svega zdravlje i život ljudi“, rekao je Lavrov u video-intervjuu za ruske i strane medije.

Prema njegovim rečima, SZO nastavlja da igra „važnu ulogu koordinatora u pomaganju u borbi protiv pandemije“, što se ogleda u rezoluciji Generalne skupštine UN i konačnoj deklaraciji vanrednog samita G20.

Ministar je dodao da će zaključci o efikasnosti postupaka svih strana moći da se donesu već nakon pandemije.

On je naglasio da svako ko se upozna sa hronologijom dejstava, izjava i odluka SZO, može da se uveri da je ova organizacija bila efikasna u svom radu u borbi protiv pandemije virusa korona.

Ranije je američki predsednik Donald Tramp ponovo zapretio da će Sjedinjene Američke Države izaći iz Svetske trgovinske organizacije (VTO) i Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Tramp je kritikovao obe organizacije zbog činjenice da, po njegovom mišljenju, nanose štetu američkim interesima. Konkretno, on je naveo da je STO podržala „nepravedne“ trgovinske akcije Kine protiv SAD, a SZO je „bila previše fokusirana na Kinu“, iako dobija ogroman deo finansija od Sjedinjenih Američkih Država. S tim u vezi Tramp je obećao da će preispitati finansiranje SZO.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala