MMF: Prosečne cene nafte za 2020. i 2021. značajno manje od prognoziranih

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaCrpna pumpa za naftu
Crpna pumpa za naftu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Međunarodni monetarni fond (MMF) oštro je smanjio prosečne prognozirane svetske cene nafte za 2020. i 2021. godinu, proističe iz aprilskog izveštaja Fonda za za svetsku ekonomiju „World Economic Outlook“ (WEO).

Prema izveštaju, cena nafte za 2020. godinu biće za 22,42 dolara manja u odnosu na januarsku prognozu i iznosiće do 35,61 dolar po barelu.

Istovremeno, po ovom izveštaju, prosečna cena nafte u 2021. godini biće manja za 20,16 dolara u odnosu na prethodnu prognozu i iznosiće oko 37,87 dolara po barelu.

Podsetimo, nakon neuspešnog sastanka u martu, zemlje koje čine OPEK plus, dogovorile su se 12. aprila na vanrednom sastanku putem video-konferencije da smanje proizvodnju nafte za 9,7 miliona barela dnevno.

Pregovori su zbog Meksika trajali četiri dana, a na kraju je i ta zemlja pristala da smanji proizvodnju za 100 hiljada barela. Preostalih 300 hiljada, kako su zatražili predstavnici Meksiko Sitija, kompenzovaće Sjedinjene Američke Države.

Nakon zaključenja sporazuma, Vladimir Putin, Donald Tramp i kralj Salman ibn Abdul-Aziz el Saud pozitivno su ocenili u telefonskom razgovoru postignuti sporazum.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala