Lavrov poslovicama odgovorio na optužbe o koristoljubivoj pomoći Rusije

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaRuski vojni stručnjaci tokom dezinfekcije ulica i zgrada u italijanskom gradu Valbondione
Ruski vojni stručnjaci tokom dezinfekcije ulica i zgrada u italijanskom gradu Valbondione - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov podsetio je na nekoliko ruskih poslovica kao odgovor na optužbe protiv Rusije da ona navodno pomaže Evropi u borbi protiv virusa korona iz nekih sebičnih motiva i težnje da ojača svoj geopolitički položaj.

Konkretno, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel izjavio je da Rusija i Kina pomažu Italiji kako bi ojačale svoj geopolitički položaj u svetu.

„Postoji nekoliko poslovica. Na primer, svako shvata u skladu sa svojom pokvarenošću, ili po meri svog vaspitanja; svako se češe tamo gde ga svrbi – u vezi sa korišćenjem čisto humanitarnih pitanja u interesu geopolitičkog sukoba. Žalosno je što je Žozep Borel to izgovorio. Žalosno je što postoje ljudi koji pokušavaju da naprave od muve slona i predstave sve što se dešava, na primer, u Italiji gotovo vojnom invazijom na teritoriju NATO-a i EU“, odgovorio je Lavrov novinarima na video-konferenciji.

Podsetimo, petnaest aviona Il-76 ruskih vazduhoplovnih snaga sa vojnim specijalcima i opremom za pomoć u borbi protiv pandemije virusa korona stiglo je u Italiju između 22. i 25. marta, kako bi pružili pomoć u borbi protiv kovida-19.

Rusofobija — Pavlovljev uslovni refleks

Odgovarajući na pitanje novinara o ciljevima aktivnosti rusofobičnih snaga, Lavrov je rekao da je rusofobija svojevrstan Pavlovljev refleks.

„Naš veliki naučnik Pavlov otkrio je reflekse. To su isti ti Pavlovljevi rusofobični refleksi. I pre pandemije i tokom pandemije. I nažalost, očekujem da će se ovi refleksi pojavljivati i nakon pandemije“, ocenio je Lavrov.

„Postoje političari koji se bore isključivo na rusofobičnom polju, jer nisu prilagođeni ni za šta drugo. A rusofobija je, kako praksa pokazuje, prilika da udobno egzistirate i dobijete podršku nekih država“, objasnio je Lavrov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala