Italijanski doktori došli na genijalnu ideju: Oprema za ronjenje postala medicinski respirator

© Flickr / Nektarios SylligardakisPonor dubok 120 metara doslovno guta ronioce.
Ponor dubok 120 metara doslovno guta ronioce. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Doktori u Italiji uložili su proteklih nedelja nadljudske snage da pomognu velikom broju ljudi koji su oboleli od virusa korona. Za lečenje najtežih slučajeva koristili su respiratore kojih zbog pandemije nije bilo dovoljno, dok je nabavka novih bila veoma teška zbog velike potražnje u svetu.

Međutim, u teškim vremenima mora brzo da se misli jer svaki minut znači jedan spaseni život. Kako bi pomogli što većem broju pacijenata, doktori su došli na ideju da masku za ronjenje pretvore u medicinski respirator, piše Politika.

Više puta mediji su izveštavali da je doktorima koji leče ljude u severnom delu Italije rečeno da prednost u lečenju respiratorima i ventilatorima daju pacijentima mlađim od 60 godina, jer je veća šansa da prežive što znači da su stariji  pacijenti imali znatno manju šansu da se oporave. Ipak, kako bi spasili što više ljudi, medicinari su počeli da koriste maske za ronjenje koje su, dodavanjem specijalnog ventila koji su napravili 3-de štampom, prepravili u medicinske respirator. Na ovu ideju Italijani su došli prvi, a njihov izum počeli su da praktikuju lekari širom Evrope kako bi pacijenti mogli nesmetano da dobijaju svež vazduh koji sprečava pluća da prestanu da rade, prenosi „San”.

Bolnica „Erazme” u Briselu stupila je u kontakt sa inženjerima koji su im pomogli da naprave svoj ventil za masku ventilator.

Frederik Bonije, respiratorni psihoterapeut ove bolnice, kaže da se nove maske koriste za pacijente koji imaju više respiratornih problema. On je objasnio da im je cilj da izbegnu intubiranje pacijenata, jer je mnogo bolje za njih da budu na respirator.

Bonije je pomogao u dizajniranju ventila koji spaja ronilačku masku sa mašinom koja upumpava kiseonik u pluća pacijenta koji otežano diše zbog teške upale pluća izazvane virusom korona.

Kiseonik pomaže sprečavanje prestanka rada pluća, jer reguliše udisaj i izdisaj kao i izbacivanje karbon-dioksida.

Mnoge poznate firme koje se bave proizvodnjom i prodajom sportske opreme dale su svoj doprinos u lečenju virusa doniranjem maski koje su prepravljene u respiratore.

Pročitajte još:  

Američki bogataši kupili za sebe na hiljade testova za virus korona  

Za Vaskrs policijski čas od petka do utorka

Vučić: Osam sati u tri dana za penzionere za vreme policijskog časa 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala