Hapšenja zbog milionskih prevara sa zaštitnim maskama

CC0 / Unsplash / Medicinske maske
Medicinske maske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska Agencija za saradnju u primeni zakona (EUROPOL) kaže da su dve osobe uhapšene u Holandiji pod sumnjom da su deo kriminalne mreže koja je planirala višemilionsku prevaru prodajući neostojeću medicinsku opremu u Evropi.

Europol navodi da je sredinom marta nemačko zdravstvo angažovalo dve kompanije iz Ciriha i Hamburga za nabavku zaštitnih maski u vrednosti od 15 miliona evra, prenosi Tanjug.

Dve kompanije su putem interneta stupile u kontakt sa naočigled legitimnim prodavcima maski lociranim u Španiji, koji su im ponudili 10 million maski, a zatim ih i povezali sa distributerima iz Irske.

Irski posrednici, prema saopštenju Europola, kupce povezuju sa drugim proizvođačem, ovoga puta sa sedištem u Holandiji.

Sklapa se i inicijalni ugovor u vrednosti od 1,5 miliona evra avansne uplate za isporuku 1,5 miliona maski.

Isporuke je navodno podrazumevala 52 teretna kamiona i policijsku pratnju od skladišta u Holandiji do krajnje destinacije u Nemačkoj.

Neposredno pred isporuku, kupci su informisani da njihova uplata nije prošla i da odmah moraju da uplate 880.000 evra kako bi osigurali robu. Međutim, ni nakon dodatne uplate zaštitne maske nisu isporučene Nemačkoj.

U Europolu objašanjavju da je interent stranica inače postojeće holandske firme bila ”klonirana” i tako zloupotrebljena, a da sama kompanija nema nikakve zvanične podatke o porudžbini odnosno ugovoru.

Kupci su nakon ovih informacija kontaktirali banke u Nemačkoj kako bi ispratili i presreli tok novca.

U Europolu navode da je u saradnji sa finansijskim i policijskim vlastima Velike Britanje, Holandije i Irske došlo je do lociranja i zamrzavanja ukupne sume uplaćenog novca, čiji je deo preko Velike Britanije bio namenjen za uplatu na bankovni račun u Nigeriji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala