Cene nafte u svetu rastu

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaNaftna bušotina
Naftna bušotina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetske cene nafte danas su u porastu za oko 1,3 odsto nakon prognoze Uprave za energetske informacije (EIA) američkog Ministarstva eneretike o smanjenju proizvodnje nafte iz škriljaca u toj zemlji, pokazuju podaci sa berzi.

Prema podacima od 7.57 po moskovskom vremenu (6.57 po srednjoevropskom vremenu) cena junskih fjučersa severnomorske smeše nafte tipa „Brent“ porasla je za 1,32 odsto ─ do 32,16 dolara po barelu, dok je cena majskih fjučersa nafte tipa „VTI“ porasla za 1,34 odsto ─ do 22,71 dolara po barelu.

Prema očekivanjima američkog ministarstva, proizvodnja nafte iz škriljaca u najvećim oblastima za proizvodnju nafte u Sjedinjenim Američkim Državama u maju će, u poređenju s aprilom, biti smanjena za 2,1 odsto, odnosno, do 8,709 miliona barela dnevno. To će predstavljati već četvrto smanjenje u nizu i najveće od juna 2016. godine.

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaOPEK plus
Cene nafte u svetu rastu - Sputnik Srbija
OPEK plus

Istovremeno, kotacije nafte, generalno, uslovljene su najnovijom odlukom zemalja-članica OPEK+ o smanjenju proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno u maju-junu, odnosno za 7,7 miliona u drugoj polovini godine i 5,8 miliona nadalje zaključno do aprila 2022. godine.

Rast cena mogao bi biti i veći, ali je ograničen restriktivnim merama koje su mnoge zemlje preduzele zbog pandemije virusa korona.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala