Zbog kovida 19 neizvjesne prve naftne bušotine u Crnoj Gori

CC0 / Pixabay / Tanker na moru
Tanker na moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Razvoj epidemiološke situacije u vezi sa virusom korona u svijetu daće i u Crnoj Gori odgovor o dinamici istražnih aktivnosti nafte i gasa u crnogorskom podmorju, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike, jer mnogi podizvođači koji su dio lanca neophodnih aktivnosti vezanih za planirano bušenje, nijesu u mogućnosti da doputuju u Crnu Goru.
„Iako se u ovom trenutku veliki broj aktivnosti koje su vezane za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa u Crnoj Gori odvija normalno, niko ne može da garantuje da će tako i ostati. Predstavnici velikih američkih servisnih kompanija koje bi u susret istražnom bušenju trebalo da otvore svoja predstavništva u Crnoj Gori, u ovom trenutku nemaju način da to urade“, rekli su u Upravi.

Prvo istraživanje nafte i gasa, koje je realizovano krajem 2018. godine, povjereno je italijansko-ruskom koncesionaru „Eni-Novatek“.

U Upravi ističu da je teško odgovoriti na pitanje da li će istraživanje biti obustavljeno do daljeg zbog trajanja vanrednih mjera usled pandemije kovida 19.

Oni objašnjavaju i da je sjedište „Enija“, operatora koji bi trebalo da izvrši istražno bušenje, u Lombardiji (Italija), epicentru korona virusa.

„U ovom trenutku je teško dati odgovor na to pitanje, imajući u vidu da se situacija u svijetu, pa i u Crnoj Gori, mijenja iz dana u dan. U cilju suzbijanja pandemije virusa kovid-19 zatvorene su granice, ograničeno kretanje, redukovana poslovna aktivnost i ništa od toga ne ide u prilog nijednom biznisu u Crnoj Gori, pa ni istraživanju nafte i gasa. Prvo istražno bušenje u crnogorskom podmorju zavisi od više faktora koji su u ovom trenutku neizvjesni“, naglasili su u Upravi.

Podsjetimo, prvo ispitivanje podmorja za račun italijansko-ruskog konzorcijuma „Eni- Novatek“ realizovano je na norveškom brodu „Polar Empres“, koji je prikupljao podatke sa ukupne površine od 1.200 kvadrata, od kojih 20 odsto pripada crnogorskim vodama, a ostatak je 12 milja od državnih granica. Ispitivani su blokovi 4, 5, 9 i 10.

Tako procesirani i obrađeni podaci su interpretirani i na osnovu njih su definisane  lokacije na kojima će biti vršena prva istražna bušenja, prvobitno planirana za ljeto 2020. godine. Takođe se može smatrati i da su sve aktivnosti vezane za 3D seizmičko ispitivanje završene.

Određene lokacije za bušotine

Jedna bušotina i to bušotina za koju je planirano da ide do dubine od 6.500 metara, biće na udaljenosti od oko 25 km od crnogorske obale. Druga, plića, koja bi trebalo da provjeri postseason gasnog prospekta, biće nešto bliža i na udaljenosti od oko 18 kilometara.

Kada je pak riječ o drugom istraživanju crnogorskog podmorja na blokovima 30 i 26, za koje je koncesiju dobio grčki „Energean“, u toku je obrada podataka koji su prikupljeni tokom 3D geofizičkog istraživanja.

Kompanija „Energean“ je realizovala istraživanje na brodu „Ramform Titan“, a shodno radnim programom ugovora o koncesiji iz 2017. godine. Snimanje na blokovima je sprovela norveška kompanija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala