Sporazum o nafti pomogao u sprečavanju kolapsa tržišta

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaNaftne pumpe u Tatarstanu
Naftne pumpe u Tatarstanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dogovor zemalja proizvođača nafte OPEK plus pomogao je da se spreči kolaps tržišta i pomaže u održavanju manje-više stabilne dinamike cena, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Smatramo da je ovaj dogovor pomogao da se izbegne proklizavanje u stanje haosa i sada pomaže u održavanju manje-više stabilne dinamike cena“, rekao je Peskov novinarima.

Peskov je precizirao da će smanjenje proizvodnje pomoći da se izbegne kolaps cena nafte.

On je dodao da dogovor OPEK plus o smanjenju proizvodnje nafte dokazuje da zemlje proizvođači crnog zlata mogu postići konsenzus i uzajamno razumevanje.

„Što se tiče dogovora, smatramo da je važan. Ovo je potvrda da zemlje proizvođači nafte koje su članice OPEK plus i brojne druge zemlje mogu da postignu konsenzus, mogu da postignu razumevanje u ime stabilizacije energetskih tržišta“, naglasio je Peskov.

Novi dogovor OPEK plus

OPEK plus je u nedelju odobrio novo smanjenje proizvodnje nafte sa nivoa iz oktobra 2018. godine: za 23 odsto u maju-junu, 18 odsto – do kraja 2020. i 14 odsto – do kraja aprila 2022. godine.

U prvoj fazi savez će smanjiti proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno, zatim za 8 i 6 miliona. Za Rusiju i Saudijsku Arabiju referentna baza iznosiće 11 miliona barela dnevno.

Meksiko je insistirao na posebnim uslovima i smanjiće proizvodnju za samo 100 hiljada barela dnevno u maju-junu, dok će ostalo kompenzovati Sjedinjene Američke Države.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala