Ruski mediji: Saudijska Arabija nastavlja naftni rat

© AFP 2023 / Giuseppe CacaceNaftni tankeri u Saudijskoj Arabiji
Naftni tankeri u Saudijskoj Arabiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bez obzira na sporazum OPEK+ oko smanjenja proizvodnje nafte, Saudijska Arabiя, izgleda, nastavlja rat sa cenama na "crno zlato", navodi ruska televizija "Rusija 24".

Proteklog vikenda saudijski naftni gigant „Saudi Aramko“ više puta je odlagao da objavi cene nafte za maj i to je tek danas uradio. Dokument pokazuje da su Saudijci povećali popuste kupcima svoje nafte.

Kako navodi ruska televizija, rat cenama na naftu se nastavlja, pre svega na azijskom tržištu. Tamo je cena nafte „Arab Super Lajt“ niža za 5,5 dolara za barel.

Za severnu Evropu je cena ostala ista, ali za južne države Starog kontinenta popust će biti uvećan. „Arab Super Lajt“ će biti za 10,3 dolara jeftiniji od „Brenta“, tj, duplo manji nego prošlog meseca.

Na ovaj način, istorijski sporazum o smanjenju proizvodnje koji treba da stabilizuje cene na naftnom tržištu ostaje samo na ekranima berzanskih monitora.

Iako čak ni cene fjučersa ne rastu, berzanski ugovori se trguju mnogo skuplje, nego što košta barel na fizičkom tržištu.

Sada treba sačekati trenutak kad države počnu da ukidaju ograničenja i ekonomija počne da raste. Povećanje potražnje će odigrati važnu ulogu i tržište će odražavati više-manje pravedne cene.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala