Ovo je test vere: Bugarski političar pozvao narod da na Uskrs izađu na ulice i idu u hram bez maske

© Sputnik / Aleksandr Юrьev / Uđi u bazu fotografijaPogled na glavni grad Bugarske, Sofiju
Pogled na glavni grad Bugarske, Sofiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Okružno tužilaštvo u Sofiji pokrenulo je postupak protiv lidera bugarske stranke Ataka Volena Siderova, koji je pozvao narod da na Uskrs izađu na ulicu. Kaže da srpska, ruska i grčka crkva nisu odolele ovoj situaciji, ali da Bugarska jeste, prenosi Bugarski nacionalni radio.

Prema navodima bugarskog radija, koji se poziva na saopštenje tužilaštva, političar je apelovao na građane da ne slušaju predsednika Operativnog štaba Vencislava Mutafčijskog i da izađu na ulice.

„Masovno izađite na ulice na Uskrs i dokažite da je Bog iznad Mutafčijskog. Ja ne želim da ulazim u hram sa maskom i krijem lice od Boga. Ti ljudi moraju sebi odgovoriti na pitanje – da li su vernici. To je provokacija i testiranje vaše vere“, rekao je Siderov.

On je istakao da je zadovoljan zbog toga što hramovi u Bugarskoj nastavljaju da rade i u vreme vanredne situacije.

„S ovim virusom dolazi i preraspodela u ekonomiji. Takođe se testira da li će crkva izdržati – srpska, grčka, ruska nisu odolele, ali bugarska crkva jeste“, tvrdi političar.

Mediji ističu da se Siderov najverovatnije tereti za kršenje mera protiv širenja zarazne bolesti u vreme pandemije i vanredne situacije. Kazna za takav prekršaj predviđa lišavanje slobode do pet godina, kao i novčanu kaznu u iznosu od 5,1-25,6 hiljada evra.

Ranije je bugarski premijer Bojko Borisov apelovao na građane da ostanu kući za Uskrs, a da u crkve idu samo oni koji osećaju potrebu za tim.

Pratite na sajtu Sputnjika najnovije informacije o pandemiji virusa korona u svetu i kod nas.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala