Šta piše u novom sporazumu zemalja proizvođača nafte

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaCrpna pumpa za naftu
Crpna pumpa za naftu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zemlje OPEK plus će nakon smanjenja proizvodnje nafte za 9,7 miliona barela dnevno smanjiti taj obim na 7,7 miliona u drugoj polovini 2020. godine, navodi se u komunikeu saveza nakon zaključivanja novog dogovora.

Do kraja aprila 2022. učesnici planiraju da smanjuju proizvodnju za 5,8 miliona barela dnevno.

Polazna osnova za smanjenje proizvodnje biće oktobar 2018. za sve zemlje, osim Rusije i Saudijske Arabije. Za njih je odlučeno da se za osnovu uzme pokazatelj od 11 miliona barela dnevno.

Osim toga, napominje se da će zemlje OPEK plus u decembru 2021. razmotriti produženje novog ugovora.

Ranije ministar energetike Rusije Aleksandar Novak saopštio da će Rusija u okviru novog sporazuma OPEK plus u periodu maj-jun smanjiti proizvodnju za 2,5 miliona barela dnevno od dogovorenih 9,7 miliona.

Novi dogovor

Zemlje koje ulaze u sastav OPEK plus su se u nedelju na vanrednom sastanku putem video-konferencije dogovorile da se proizvodnja nafte smanji za 9,7 miliona barela dnevno.

Pregovori su zbog Meksika trajali četiri dana, a na kraju je ova zemlja pristala da smanji proizvodnju za 100 hiljada barela. Preostalih 300 hiljada, kako su zatražili predstavnici Meksiko Sitija, kompenzovaće Sjedinjene Američke Države.

Nakon zaključenja sporazuma, Vladimir Putin, Donald Tramp i kralj Salman ibn Abdul-Aziz el Saud su u telefonskom razgovaru pozitivno ocenili postignuti sporazum.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala