Ukrajinski političar: Vratićemo mi i Krim i Donbas i još ponešto

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaKrim, Rusija
Krim, Rusija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši sekretar Saveta za nacionalnu bezbednosti i odbranu Ukrajine Aleksandar Turčinov rekao je da je Rusija „div na staklenim nogama“, što znači da bi Ukrajina mogla vratiti „ne samo Krim i Donbas“.

U intervjuu za portal „Obozrevatelj“, Turčinov je pretpostavio da je Rusija od Sovjetskog Saveza nasledila „genetske bolesti samouništenja“.

„S tim u vezi, u sastav Ukrajine se ne bi mogli vratiti samo Krim i Donbas. Ukrajina treba dostojno proći testove i postati regionalni lider, snažna zemlja, koja se dinamično razvija“, rekao je on.

Prema mišljenju Turčinova, kako bi se to postiglo ukrajinkse vlasti moraju iskoreniti neprofesionalizam.

Ukrajinski političari su mnogo puta govorili o namerama da vrate rusko poluostrvo Krim u sastav Ukrajine. Nakon pobede na izborima, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je rekao da je siguran da će Kijev „osloboditi otadžbinu krimskih Tatara od okupacije“.

Ruski predsednik Vladimir Putin je više puta naglasio da je pitanje Krima zatvoreno.

Krim je postao deo Rusije u martu 2014. godine nakon referenduma. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Krima i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja.

Podsetimo, ukrajinske vlasti počele su u aprilu 2014. godine vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika Donbasa, DNR i LNR, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine. Prema poslednjim podacima Ujedinjenih nacija, u sukobima je do sada stradalo oko 13.000 ljudi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala