Bečki valcer pobede: 75 godina od oslobođenja Beča i logora Kajzerštajnbruh

© Sputnik / B.Fišman / Uđi u bazu fotografijaOslobađanje zarobljenika iz koncentracionog logora Aušvic u Poljskoj
Oslobađanje zarobljenika iz koncentracionog logora Aušvic u Poljskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je tajne arhivske dokumente koji svedoče o zverstvima Hitlerovih snaga u koncentracionom logoru Kajzerštajnbruh kod Beča. Dokumenti, između ostalog, otkrivaju da je bilo slučajeva kada su neizlečivo bolesni sahranjivani živi, a posebno je zverski odnos bio prema sovjetskim zatočenicima.

Uoči 75. godišnjice oslobođenja Beča u Drugom svetkom ratu Ministarstvo odbrane je na svom sajtu objavilo specijalni, digitalni odeljak pod nazivom „Bečki valcer pobede“, u kojem su tajna dokumenta Centralnog arhiva tog Ministarstva.

Između ostalog, iz dokumenata se može saznati da je zbog sistematskog mučenja logoraša glađu i iscrpljujućeg rada u periodu 1943-1944. godine, u logoru dramatično porastao broj obolelih od tuberkuloze, a oboleli koji nisu bili lečeni, bili su primorani da svaki dan hodaju 10-15 kilometara na naporan rad, tako da su praktično bili osuđeni na smrt.

Dovedeni do poslednje tačke iscrpljenosti, ljudi su gubili svest, a bilo je slučajeva da su neke tako žive sahranjivali, proizilazi iz dokumenata vojnih lekara Solovjova i Vjackih, koji su pali u zarobljeništvo 1941. godine i u logoru proveli sve do njegovog oslobođenja.

Posebno je strašan bio odnos prema sovjetskim zarobljenicima.

„U logoru je bilo vojnih zarobljenika raznih nacionalnosti: Rusa, Srba, Rumuna, Poljaka, Francuza, Engleza, Amerikanaca, Italijana. Ipak, uslovi za sovjetske zarobljenike su se po surovosti i nečovečnosti izdvajali u odnosu na druge. Bez obzira na vremenske uslove, bose i gole sovjetske zarobljenike su terali da rade 12-14 sati dnevno najteže poslove. Ruganja, premlaćivanja, glad, smrt od udaraca i bolesti - sve su to bile svakodnevne pojave“, govori jedno od svedočanstava.  

„Sećam se kako je osam ruskih oficira, od kojih su trojica bili ranjeni, a ostali su imali visoku temperaturu, bilo prinuđeno na rad. Kada su iznemogli pali na zemlju, čuvari su ih tukli dok nisu izgubili svest “, otkriva major Nikolaj Orlov, jedan od zarobljenika.

U logoru je umrlo oko 13.000 ruskih zarobljenika, navedeno je u arhivu. Crvena armija je oslobodila logor 4. aprila 1945. godine.

Operacija oslobođenja Beča trajala je dva meseca, od 16. marta do 15. aprila 1945. godine . U oslobađanju su učestvovale jedinice 2. i 3. Ukrajinskog fronta.

Svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

► Pad Beča otvorio je crvenoarmejcima vrata Berlina

Nacistički plan „Ost” – holokaust Slovena

Tviter polemika o katedrali u Beču: Ko je kriv za požar na kraju Drugog svetskog rata

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala