Kao apokalipsa: Svoje najstrašnije lice korona je pokazala u Ekvadoru  /video/

© REUTERS / STRINGEREkvador, grad Gvajakil; Zbog velikog broj umrlih i nedostatka drvenih sanduka ljude sahranjuju u kartonksim kutijama
Ekvador, grad Gvajakil; Zbog velikog broj umrlih i nedostatka drvenih sanduka ljude sahranjuju u kartonksim kutijama - Sputnik Srbija
Pratite nas
U ekonomskoj prestonici Ekvadora, gradu Gvajakilu, vlast je samo iz kuća pokupila 771 telo i još 631 iz bolnica u kojima su mrtvačnice preplavljene, kaže opisujući apokalipsu u kojoj živi Ekvador, Horhe Vated, šef policijske i vojne ekipe koje se bore protiv haosa nastalog usled virusa. 
© REUTERS / STRINGEREkvador, grad Gvajakil; Prazna kartonska kutija koja će poslužiti kao zamena za sanduk
Kao apokalipsa: Svoje najstrašnije lice korona je pokazala u Ekvadoru  /video/ - Sputnik Srbija
Ekvador, grad Gvajakil; Prazna kartonska kutija koja će poslužiti kao zamena za sanduk

Vated je izjavio je da se radi o preminulima u poslednjih nekoliko nedelja, za koje nije zvanično potvrđeno da su bili žrtve kovida 19. Zdravstveni i pogrebni sistemi u ovom gradu u potpunom su kolapsu od početka pandemije.  
Vlasti su za sada uspele da sahrane samo 600 tela i sada se suočavaju sa tužbama rođaka preminulih. Neki od onih koji su izgubili svoje najbliže nisu mogli da podignu tela, nekima su sanduci izručivani na ulici ispred kuće, a mnogi podaci o umrlima su izgubljeni i sada je pitanje da li će tela ikada biti nađena. Više od šeststo sahrana u nedelju obavljeno je bez pratnje i podaci o umrlima i mestu sahranjivanja mogu se naći na internet portalu gradskih vlasti.  
Žitelji iz okoline groblja Paskvales podelili su video-snimke hladnjača koji u pratnji policije ulaze na parcele.  

​Na snimku se čuju uznemireni građani, koji se žale na otužni miris iz kamiona i na činjenicu da iz njega teče krv.  
Gradonačelnica Sintija Viteri, koja se već izborila s bolešću, naredila je da se ovi kamioni iskoriste za čuvanje preminulih.   

​Ispred bolnica učestale su scene tuča sa čuvarima jer ljudi traže da preuzmu tela. Džimi Lopez, koji već pet dana spava ispred bolnice govori: „Došao sam sa svim potrebnim papirima da s groblja preuzmem telo moje tašte. Evo već pet dana čekam s temperaturom i još ne mogu da je nađu“.   

Poslednjih nekoliko nedelja prizori iz Ekvadora liče na apokalipsu. S obzirom da nema mogućnosti da se proizvede dovoljno sanduka ili nađe dovoljno grobnih mesta, ljude sahranjuju u kartonskim kutijama ili ostavljaju u vrećama da leže nedeljama. Građani po društvenim mrežama šire snimke napuštenih tela nasred ulica i zapomaganja onih koji nisu mogli da sahrane svoje najbliže. 

​„Misle da čine dobro delo zato što doniraju ove kutije, ali one su beskorisne, zato što se cepaju i otvaraju! Kada se tela naših rođaka u njima predugo čuvaju, ovlaže se i otvore. A ako ih budemo prevozili po kiši, šta ćemo onda?“, pita se jedan od građana.   

U Ekvadoru je prvi slučaj korone otkriven 29. februara i od tada su, po zvaničnim informacijama, od posledica virusa preminule 333 osobe. Ipak, s obzirom da je zdravstveni sistem potpuno otkazao, smatra se da su ove brojke potpuno netačne i da se zapravo radi o nekoliko hiljada žrtava. Vlasti ukazuju na to da se autopsija na umrlima nije vršila, a  Horhe Vated je pre dve nedelje izjavio da će broj umrlih ubrzo dostići 2,5 – 3,5 hiljade samo u toj provinciji.   

Gvajakil je žarište epidemije u zemlji i prema zvaničnim podacima, 70 posto zaraženih se nalazi upravo tu. S obzirom da je to i lučki grad, oni građani koji nisu u mogućnosti da sahrane svoje bližnje, voze ih čamcima i bacaju u more.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala