Anketa: Šta Rumuni misle o EU, Americi, a šta o Rusiji

© AP Photo / Virginia MayoRumunija, zastava
Rumunija, zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prema anketi koju je sproveo Rumunski institut za istraživanje javnog mnjenja, veći procenat Rumuna se izjasnio za čvršće odnose sa Rusijom, nego sa SAD, dok najveći broj navija za razvoj odnosa sa Evropskom unijom.
Kako se navodi, većina Rumuna (52 odsto) želela bi da njihova zemlja razvija odnose sa Evropskom unijom, 14 odsto ispitanika izjasnilo se za jačanje odnosa sa Rusijom, 13 odsto je glasalo za SAD, a sedam odsto navija za čvršće odnose sa Kinom.

Kada je reč o stavu prema pandemiji virusa korona, 54 odsto ispitanika je izjavilo da kod njih preovladava strah. Veliki broj anketiranih (81 odsto) smatra da će kriza biti duga i teška, dok 86 odsto pretpostavlja da će nako završetka pandemije život još dugo biti težak.

Polovina anketiranih Rumuna smatra da su postupci vlasti u borbi protiv korone „loši ili veoma loši“, dok 49 odsto misli da su „ dobri ili veoma dobri“.

Anketa je sprovedena od 6. do 11. aprila telefonskim putem, a u njoj je učestvovalo 768 punoletnih osoba.

Prema poslednjim podacima, u Rumuniji je virusom korona zaraženo 6.633 osobe, a 318 pacijenata je umrlo. U zemlji je 16 marta uvedeno vanredno stanje.

Čitajte na sajtu Sputnjika najnovije informacije o pandemiji virusa korona u svetu i kod nas.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala