Američki profesor: Vreme je za alijansu sa Rusijom kao protiv Hitlera

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaDevojka sa zaštitnom maskom
Devojka sa zaštitnom maskom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki istoričar Stiven Koen u gostovanju u podkastu Džona Bečelora izjavio je da je vreme za resetovanje odnosa između SAD i Rusije, pa i alijansu kao u vreme Drugog svetskog rata protiv Hitlera.
„Mnogi problemi su slični našim. Veliki broj Moskovljana sedi kući, kao što i Amerikanci u Njujorku i Los Anđelesu to rade. Postoji zabrinutost i nervoza povodom inflacije – i kod nas i kod vas je ima, kao i u celom svetu“, primetio je novinar Džon Bečelor.

Američki istoričar Stiven Koen se složio sa njim i dodao da je reakcija Amerikanaca i Rusa na događaje vrlo slična. Ipak, on je primetio i neke razlike.

„Rusi, posebno Moskovljani, preživeli su toliko vanrednih situacija u 20 veku da su genetski spremni za katastrofe. Oni su po tome razlikuju“, izjavio je Koen.

Profesor je ukazao na razlike u ponašanju regionalnih vlasti u Rusiji i SAD.

„Iako je različita reakcija na krizu u različitim regionima Rusije, u celini svi političari, za razliku od naših, moraju da uzimaju u obzir mišljenje eksperata. U ovom slučaju – lekara. U tome se pokazuje vertikala vlasti – ne sme se ignorisati ljudsko znanje“, rekao je istoričar.

Koen je izrazio nadu da bi nastala situacija mogla da pomogne u otopljavanju odnosa između Moskve i Vašingtona.

„Posebno sada kada nam je potrebno resetovanje odnosa između SAD i Rusije, pa i alijansa kao u vreme Drugog svetskog rata protiv Hitlera. Opasnost virusa stvara tu alijansu ponovo aktuelnom“, zaključio je profesor.

Novinar ga je podržao, podsetivši na pomoć SSSR Americi za vreme Drugog svetskog rata.

„Ruzvelt 1942. godine ništa pozitivnio nije imao da kaže američkom narodu. I jedina pozitivna vest je dolazila iz Rusije – Rusi su pobeđivali naciste u velikim bitkama. Ispostavilo se da nam je Rusija potrebna samo u trenicima strašne krize“, zaključio je Bečelor.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala