Korona „pojela“ vruće pečenje za Uskrs: Mesare odustaju od prodaje pečenog mesa

© Sputnik / Radoje PantovićPrase na ražnju
Prase na ražnju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uskrs je pred vratima, ali korona i policijski čas koji su uveliko u gostima, mogu da pokvare planove za tradicionalnu prazničnu gozbu. Iako mnoge mesare rade, uglavnom nemaju dostavu, a neke su zbog policijskog časa već odustale od prodaje pečenja i usmerile svoje poslovanje na sveže meso.

Što je Uskrs bliži, to je mesarima posao bolji. Ali, ne i ovog puta. Zbog virusa korona i preventivnih mera koje su uvedene, prodaja u mesarama je nešto manja, a pošto se ovih dana pominje i da će policijski čas biti i duži za praznike, pojedine su čak odustale od prodaje pečenja.

CC0 / / Neke mesare su odustale od prodaje pečenja za Uskrs
Korona „pojela“ vruće pečenje za Uskrs: Mesare odustaju od prodaje pečenog mesa - Sputnik Srbija
Neke mesare su odustale od prodaje pečenja za Uskrs

Korona „pojela“ uskršnje pečenje

Vlasnik mesare „Slavonac“ Duško Janković kaže za Sputnjik da zbog mogućeg produžavanja policijskog časa ta mesara neće prodavati pečenje, jer smatraju da ono ne treba da stoji tri dana, odnosno, od četvrtka do nedelje. Zato su se koncentrisali na prodaju sveže prasetine i jagnjetine.

Ako policijski čas bude produžen, Janković savetuje ljudima da sveže meso koje budu kupili pre četvrtka zamrznu, a da ono koje budu kupili tog dana, usole i stave u frižider do nedelje.

Gubici i na svežem mesu

On ističe da njegova mesara u ovom periodu inače proda više svežeg nego pečenog mesa (sveže čini 80 odsto prodaje, a pečeno 20), tako da je odustajanje od pečenja prihvatljiv udarac za poslovanje. Veći problem je što gubitaka ima i na svežem mesu.

„Mogli bismo da uslužimo 300 potrošača, a uslužićemo 100. Ljudi za Uskrs svake godine kupuju onoliko koliko im je potrebno. To nije roba za zalihe, nego za taj ručak, ali su ljudima ranije dolazili prijatelji, proslavljali su u krugu porodice, a sada svako za sebe, što znači da će kupiti manje“, objasnio je za Sputnjik Janković i dodao da je dodatna poteškoća to što pijace ne rade.

Ta mesara inače ima dostavu, ali ona neće raditi u toku policijskog časa.

© Foto : PixabayZboz korone je opala prodaja i svežeg mesa
Korona „pojela“ vruće pečenje za Uskrs: Mesare odustaju od prodaje pečenog mesa - Sputnik Srbija
Zboz korone je opala prodaja i svežeg mesa

Bez dostave mesa

Iz mesare „Zlatni bik“ čuli smo sličnu priču. I oni su izbacili pečenje iz prodaje i koncentrisali se na prodaju svežeg mesa. Ako policijski čas bude počinjao u četvrtak, radno vreme tog dana će im biti do 14 sati, pa će savetovati sve mušterije da meso za Uskrs poruče u sredu. Ni oni nemaju dostavu, a kako su nam rekli, ni preveliku gužvu.

U mesari „Kod Janka“ je malo drugačije – pečenje je i dalje u ponudi. I oni rade redovno, ali skraćeno i takođe nemaju dostavu. Ipak, ukoliko policijski čas bude produžen i kod njih će uslediti promena:

„Ako policijski čas bude počinjao u četvrtak, pečenja neće biti.“

Iz mesare „Složna braća“ kratko su nam rekli da nemaju pečenje ni dostavu, da prodaju samo sveže meso i da će poštovati policijski čas, koliko god bude trajao.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala