Zeman: Uklanjanje spomenika Konjevu glupost

© REUTERS / David W CernyUklanjanje spomenika maršalu Konjevu u Pragu
Uklanjanje spomenika maršalu Konjevu u Pragu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uklanjanje spomenika sovjetskom maršalu Konjevu u Pragu je glupost, rekao je češki predsednik Miloš Zeman. Istovremeno, on smatra da je mešanje u unutrašnje stvari Češke kontraproduktivno.

„Nedavno, dok još nismo nosili maske zbog virusa korona, pozvao sa u kancelariju kineskog i američkog ambasadora na odvojene sastanke. Kineski ambasador nam je pretio tada sankcijama ako predsednik Senata ode na Tajvan. Američki je pretio da ako uvedemo digitalnu taksu slede uzvratne mere prema našim kompanijama u SAD. Rekao sam i jednom i drugom da je to mešanje u naše unutrašnje stvari i da je to kontraproduktivno. Tako je i sada, u slučaju Rusije, premda uklanjanje spomenika maršalu Konjevu smatram glupošću“, rekao je Zeman za češku TV.

On je podsetio na vojne zasluge sovjetskog maršala i ukazao na beskičmenjaštvo onih koji sada u Pragu ratuju sa spomenikom Konjevu.

„Maršal Konjev je oslobodio ne samo Prag, nego i Aušvic, dok ti koji spomenik sklanjaju, ništa vredno u životu nisu uradili. To je njihova karakteristika. Zavide dostignućima drugih. Zavide onima koji su naslikali sliku ili podigli spomenik i teže da to unište. Na žalost, takvih ljudi ima dosta, njih pokreće mržnja i zavist, umesto poštovanja tuđih uspeha“, istakao je Zeman.
Spomenik sovjetskom maršalu Ivanu Konjevu podignut je u Pragu na inicijativu gradskih vlasti krajem 1970-ih i početkom 1980-ih godina u znak zahvalnosti što tokom oslobađanja grada 1945. godine nije korišćena teška artiljerija, zahvaljujući čemu grad nije razrušen.

U septembru 2019. godine vlasti okruga Prag 6 odlučile su da spomenik premeste ili predaju privatnim vlasnicima, a 3. aprila ove godine spomenik je demontiran.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu uputio je nedavno tim povodom češkom kolegi Ljubomiru Metnaru pismo s molbom da što je pre moguće preda Rusiji spomenik, dodajući da je Rusija spremna da to i finansira.

Takođe je upozorio da Rusija neće samo posmatrati uklanjanje spomenika sovjetskom oslobodiocu Praga.

Iz Praga su poručili da premeštanje spomenika maršalu Konjevu ne predstavlja kršenje aktuelnih međunarodnih dogovora između Rusije i Češke Republike.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala