Ruski naučnici patentirali energetsko polje za zaštitu kosmonauta od radijacije

© AP Photo / Dmitri LovetskyKosmonaut
Kosmonaut - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sibirski državni univerzitet za nauku i tehnologiju „Mihail Fjodorovič Rešetnjev” patentirao je energetsko polje za zaštitu kosmonauta od radijacije za vreme svemirskih letova, piše u saopštenju objavljenom na sajtu „Rospatenta”.

Kako se navodi u saopštenju, glavnu opasnost po ljudsko zdravlje i rad elektronske opreme prilikom poletanja u svemir predstavljaju protoni i pozitivno naelektrisana jezgra visokoenergetskih elemenata svemirskih zraka.

„Pronalazak se odnosi na metode i zaštitna sredstva za posadu i opremu od jonizujućeg zračenja (naelektrisanih visokoenergetskih čestica) pri letovima u svemir, a može se koristiti i za dobijanje električne energije na svemirskom brodu, kao i za kontrolu energetskih parametara zaštitnog elektrostatičkog i magnetnog polja”, piše u saopštenju „Rospatenta”.

Kako je ranije izjavio direktor odeljenja za radijacijsku bezbednost svemirskih letova sa Instituta za biomedicinska pitanja Ruske akademije nauka Vjačeslav Šuršakov, kosmonaut tokom celog života na Međunarodnoj svemirskoj stanici može boraviti ukupno najviše četiri godine, a u slučaju ekspedicije na Mars kosmonaut može da dobije dozvoljenu dozu zračenja samo u toku jednog leta.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala