Rusija: SAD optuživanjem SZO prebacuju odgovornost za epidemiološku situaciju u Americi

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Uđi u bazu fotografijaRusko ministarstvo spoljnih poslova
Rusko ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nedavne optužbe Sjedinjenih Američkih Država na račun Svetske zdravstvene organizacije su pokušaji prebacivanja odgovornosti za epidemiološku situaciju unutar te zemlje izazvanu virusom korona i oni su zabrinjavajući, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

U saopštenju ruskog ministarstva ističe se da Rusija smatra zabrinjavajućim optužbe američkih vlasti na račun SZO koja je, navodno, previdela ovu opasnu bolest, a u toku razvoja pandemije virusa, neopravdano mnogo pažnje posvetila Kini na štetu drugih zemalja.

„Posebnu nedoumicu SAD izazivaju zbog izjava sa kojima je bila saglasna i američka strana, a koje su date nakon onlajn-samita ‘G-20’, kao i konsenzusne rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o globalnoj solidarnosti u borbi protiv virusa korona, u kojima se konstatuje da SZO ima centralnu koordinacionu ulogu u suzbijanju širenja Kovid-19”, piše u saopštenju.

Prema saopštenju ruskog ministarstva, objavljenog na Fejbuku, kako je već isticano tokom brifinga portparola ministarstva Marije Zaharove 9. aprila, „Rusija takav stav SAD smatra nekonstruktivnim, a slične izjave neblagovremenim i kontraproduktivnim”.

U saopštenju se još navodi da je naročito važno da se izbegne politizacija oko pandemije, koja predstavlja globalni izazov celoj međunarodnoj zajednici i zahteva koordinisanu akciju svih država.

Rusko ministarstvo takođe ističe da je u svim fazama razvoja pandemije, SZO delovala u okviru svog mandata, strogo se pridržavajući smernica država-članica, kao i postojećih naučnih podataka.

Prethodno je američki predsednik Donald Tramp kritikovao SZO za, po njegovom mišljenju, neodgovarajuće regovanje na pandemiju virusa korona. Tramp i njegova administracija zapretili su da će prestati da finansiraju ili razmotriti finansiranje ove organizacije.

​Prema podacima, u Sjedinjenim Američkim Državama registrovano je preko 526 hiljada obolelih od Kovid-19 i oko 20,5 hiljada umrlih.

U državi Njujork je više od 180 hiljada zaraženih virusom korona i više od 8,6 hiljada umrlih.

Prema ovim pokazateljima, Amerika prednjači u odnosu na druge svetske zemlje po broju obolelih i umrlih od virusa korona.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala