Rusija poručila Stejt departmentu: Nepominjanje Gagarina - dezinformacija

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaSpomenik Gagarinu u Moskvi
Spomenik Gagarinu u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Saopštenje američkog Stejt departmenta o Međunarodnom danu prvog čovekovog leta u svemir bez pominjanja Jurija Gagarina je dezinformacija i podli trik ere post-istine, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Ova reakcija ruskog ministarstva usledila je nakon što je Stejt department na svom Fejbuk nalogu na ruskom jeziku objavio čestitku povodom 12. aprila koji se svake godine obeležava kao Međunarodni dan prvog leta čoveka u svemir.

U Rusiji se ovaj dan obeležava kao Dan kosmonautike.

U spornoj čestitci navodi se da je „pre 59 godina izvršen prvi let čoveka u svemir”.

Nakon ovakvog saopštenja Stejt departmenta usledio je i odgovor ruskog Ministarstva inostranih poslova takođe preko Fejbuk naloga.

„Podsećamo kolege iz američkog Stejt departmenta da je prvi čovek u svemiru bio sovjetski kosmonaut po imenu Jurij Aleksejevič Gagarin. Ne pominjanje toga predstavlja podao postupak ere post-istine”, piše u saopštenju ruskog ministarstva na Fejsbuku.

Podsetimo, u Rusiji se 12. april obeležava kao Dan kosmonautike, koji je utvrđen dekretom Prezidijuma Vrhovnog saveta SSSR od 9. aprila 1962. godine u čast prvog leta čoveka u svemir, koji je izvršio državljanin Sovjetskog Saveza Jurij Gagarin na svemirskom brodu „Vostok” 12. aprila 1961. godine.

Gagarin je u svemirskom brodu „Vostok“ obleteo Zemljinu kuglu za jedan sat i 48 minuta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala