Rogozin: Pred nama je osvajanje planeta Sunčevog sistema

© Flickr / Rob PettengillSunčev sistem
Sunčev sistem - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dopunjena verzija dokumenta „Osnove državne politike u oblasti svemirskih aktivnosti“, koji je početkom 2020. godine potpisao ruski predsednik Vladimir Putin, uključuje i zadatke usmerene na osvajanje drugih planeta, saopštio je generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.

„Početkom 2020. godine predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je novu verziju dokumenta 'Osnove državne politike u oblasti svemirske aktivnosti'. U tom dokumentu od strateškog značaja postavljen je zadatak, koji se odnosi na razvoj ruskih svemirskih aktivnosti“, rekao je Rogozin i dodao da to uključuje „osvajanje planeta Sunčevog sistema“ i naučno istraživanje svemira.

Takođe je istakao da rusku kosmonautiku očekuje prelaz na nove tehnologije.

„To je ogroman izazov za sve nas“, naglasio je Rogozin.

Prema njegovim rečima, za stvaranje novih raketa-nosača, univerzalih satelitskih platformi, novog svemirskog broda i novih modula za orbitalne stanice i stvaranje materijalne osnove za buduća osvajanja Meseca nije važan samo razvoj proizvodnje i korišćenje najsavremenije tehologije, nego i ljudi.

„Pre svega, sada moramo misliti o njima, o pripremi novog inženjerskog tima, nove generacije onih, koji mogu stvoriti materijalnu osnovu kako bi Rusija kao pre bila lider u kosmonautici“, istakao je Rogozin.

U svom video-obraćanju povodom Dana kosmonautike, Rogozin je naglasio da je to jedan od najboljih praznika, jer je povezan sa danom kada je čovek prvi put odleteo u svemir.

„I taj čovek je naš čovek – Jurij Aleksejevič Gagarin“, podsetio je šef ruske državne korporacije.

On je naglasio da takav događaj iz istorije ruske kosmonautike nameće veliku odgovornost onima koji sada rade na tom polju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala