Pravila podmornice: Ruski psiholozi savetuju kako da ne poludite tokom karantina

© Sputnik / Andrey StanavovPosada atomske podmornice „Severodvinsk“
Posada atomske podmornice „Severodvinsk“
 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Načini na koji se ohrabruje posada podmornice, koja se suočava sa „čarima“ duge izolacije tokom boravka pod vodom, mogu se pokazati kao neprocenjivi za one koji trenutno proživljavaju psihološku traumu tokom karantina, kažu stručnjaci za mentalno zdravlje.
Astronaut NASA Skot Keli u specijalnom modulu Međunarodne svemirske stanice sa kojeg se vidi Zemlja - Sputnik Srbija
„Ovo je misija svih nas“: Bivši astronaut NASA savetuje kako preživeti koronu

Doktor Dmitrij Kovpak, psihoterapeut, lekar i specijalista za lečenje depresije i fobija na Moskovskom institutu za psihoanalizu, kaže da je održavanje pravilnog rasporeda – uključujući strogo poštovanje perioda spavanja, rada i odmora, važno za održavanje emocionalne ravnoteže tokom dužeg perioda samoizolacije. Istovremeno, on je  protiv tretiranja izolacije kao produženog odmora ili zabave i zloupotrebe alkohola, sugerišući da će to samo uzdrmati psiho-emocionalnu ravnotežu.

„Kao što savetuju kapetani podmornica, moraju se poštovati standardi. Svakodnevna rutina je stvar koja pomaže podmorničarima da budu mirni i čuva veru u budućnost. Štaviše, ovaj efekat nade važan je i za održavanje fizičkog zdravlja. Sve dok ne postoje vakcine ili lekovi (za lečenje virusa korona), naš duševni mir, naša psihološka ravnoteža su glavno oružje koje imamo. Oni su ono što će pomoći da se održi naš imunološki sistem“, rekao je Kovpak u intervjuu.
© REUTERS / NAVESH CHITRAKARČovek sedi u radnji dok pas stoji na napuštenoj ulici tokom sedmog dana izolacije koju je nametnula vlada usred zabrinutosti zbog širenja epidemije virusa korona u Katmanduu, Nepal.
Pravila podmornice: Ruski psiholozi savetuju kako da ne poludite tokom karantina - Sputnik Srbija
Čovek sedi u radnji dok pas stoji na napuštenoj ulici tokom sedmog dana izolacije koju je nametnula vlada usred zabrinutosti zbog širenja epidemije virusa korona u Katmanduu, Nepal.

Svetlana Štukareva, direktorka Višeg logopedskog fakulteta u Institutu za psihoanalizu, slaže se i kaže da iako je za ljudsku psihu teško da prihvati ograničenja, pojedinci koji vide prilike, a ne samo izazove, imaće bolje šanse da u toku izolacije prežive krizu netaknutog mentalnog zdravlja.

„Viktor Frankl, austrijski psiholog i zatočenik nacističkih koncentracionih logora, govorio je o fenomenu poznatom kao nedeljna neuroza , kaže Štukareva. Frankl je taj fenomen opisao kao „onu vrstu depresije koja pogađa ljude koji postanu svesni nedostatka sadržaja u svom životu kada se nalet užurbanog tempa radne nedelje završi i praznina unutar čoveka postane očita“.

„Najbolji pokazatelj stepena smisla koji imate u životu je to kako podnosite vikend“, napominje Štukareva. Isto se odnosi na trenutne okolnosti i zaključavanje. „Ako vam samoizolacija uzrokuje patnju, to je pokazatelj da vaš život nije bio dobar ni pre“, dodaje profesorka.

Porodica - Sputnik Srbija
Panika, depresija i beznađe - razlozi za ljutnju i agresiju

„Dakle, karantin je prilika da se prisetite važnih stvari i ljudi u vašem životu koje ste možda pomerali ’za kasnije‘. Priznajte da se upravo to ’kasnije“ dogodilo“, poručuje ona.

Prošle nedelje, AFP je izvestio da su vlade zatražile ili naredile da kod kuće ostane preko 3,9 milijardi ljudi, ili otprilike polovina svetske populacije, kako bi pokušale da uspore širenje kovida 19. Prema novinskoj agenciji, više od 90 nacija širom sveta uvelo je neku vrstu obaveznih ili preporučenih mera za samoizolaciju, policijski čas i karantin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala