Osnivač „Vikiliksa“ dobio dvoje dece dok se skrivao u ekvadorskoj ambasadi u Londonu

© RuptlyDžulijan Asanž u zatvoru
Džulijan Asanž u zatvoru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Verenica osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža Stela Moris saopštila je da je par dobio dvoje dece dok se Asanž skrivao u ambasadi Ekvadora u Londonu, prenosi britanski list „Mejl“.

Prema pisanju lista, Stela Moris i Asanž verili su se 2017. godine i imaju dvoje dece – dvogodišnjeg Gabriela i jednogodišnjeg Maksa.

Morisova je zatražila od suda da oslobodi Asanža uz kauciju zbog lošeg zdravstvenog stanja, istakavši da je njegov život ugrožen.

Kako kaže, u zatvoru gde se nalazi i Asanž, zabeleženi su slučajevi virusa korona, a jedan zatvorenik je umro od zaraze. Asanž se 23 časa dnevno nalazi u samici, a sve posete su mu ukinute.

„Loše zdravstveno stanje Džulijana dovodi ga u ozbiljnu opasnost, kao i druge osetljive ljude. Mislim da on ne može preživeti virus koronu“, rekla je Morisova.

Ranije je londonski sud odbio zahtev advokata osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža za njegovo privremeno oslobađanje zbog virusa korona, jer je prekršio uslovnu slobodu.

Na saslušanju je predstavnik Asanžove odbrane Edvard Ficdžerald izjavio da ako Asanž ostane u zatvoru Belmarš preti mu povećana opasnost od zaraze virusom korona, s obzirom na bolest pluća, a njegovi advokati neće moći da rade s njim na slučaju ukoliko u zatvoru bude uveden karantin.

Slučaj „Asanž“

Džulijan Asanž optužen je za seksualno uznemiravanje i silovanje u Švedskoj 2010. godine, zbog čega se od juna 2012. krio u Ambasadi Ekvadora u Londonu zbog straha od izručenja ovoj skandinavskoj zemlji. Ujutro 11. aprila 2019. godine Asanž je pritvoren na zahtev Sjedinjenih Američkih Država. Sud u Londonu proglasio ga je krivim za kršenje uslova kaucije i osudio ga na 11 meseci zatvora. Saslušanja o izručenju počela su 2. maja.

Američke vlasti su krajem maja saopštile da su Asanža optužile za 17 epizoda kršenja zakona o špijunaži i otkrivanju tajnih informacija. On je ranije optuživan za zaveru u cilju hakovanja kompjutera. U slučaju izručenja Sjedinjenim Američkim Državama, Asanžu preti kazna od 175 godina zatvora.

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala