Nezapamćen pad ekonomske aktivnosti Amerike i evrozone

© Depositphotos.com / Olly18Kuda vodi finansijska neravnoteža?
Kuda vodi finansijska neravnoteža? - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ekonomije SAD i evrozone smanjiće se za 30 odsto na godišnjem nivou u drugom tromesečju. Oporavak od nove pandemije koronavirusa trajaće najmanje do kraja sledeće godine, navode analitičari Agencije za kreditni rejting (Fič Rejtings).

Kako je objavila francuska novinska agencija AFP, analitičari Fič-a smatraju da je ograničavanje javnog života u SAD i Evropi izazvalo ozbiljan pad ekonomske aktivnosti, prenosi portal Sibiz.

U tom svetlu se procenjuje da bi BDP u tekućem tromesečju u SAD i Evropi mogao da se smanji za sedam do osam posto na kvartalnom nivou i za 28 do 30 posto godišnje.

Ovo je nezapamćeno privredno usporavanje, navode analitičari Fič-a dodajući da se nešto slično dogodilo u Kini u prvom tromesečju.

Agencija za kreditni rejting takođe je istakla da ako se zdravstvena kriza i mere olakšaju, u drugoj polovini godine može se očekivati značajno poboljšanje privrede.

Privrednoj aktivnosti može se pomoći vladinim podsticajnim paketima. I u ovom slučaju BDP se neće oporaviti na nivou pre pandemije koronavirusa pre kraja 2021. godine, navode analitičari Fič-a.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala