Na morskom dnu otkriveno jedinstveno sredstvo protiv kancera

© FotoliaĆelije raka napadaju organizam
Ćelije raka napadaju organizam - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sunđer koji je pronađen u zalivu Manado u Indoneziji, proizvodi molekul manzamin A, koji zaustavlja rast kancerogenih ćelija grlića materice, otkrili su naučnici s Medicinskog univerziteta u Južnoj Karolini, koledža „Čarlston”, Univerziteta „Gadža Mada” u Indoneziji i Univerziteta u Malaji u Maleziji.

Kako navodi „Medikal Ekspres”, naučnici su proučavali delovanje manzamina A na kancerogene ćelije, na primeru četire različite ćelijske linije raka grlića materice.

Prema rezultatima: manzamin A zaustavio je rast kancerogenih ćelija, ne utičući posebno negativno na zdrave ćelije.

Takođe, pokazalo se da je manzamin A efikasan protiv melanoma, raka prostate i pankreasa.

Manzamin A još poseduje antiparazitska svojstva, odnosno, efikasan je protiv malarijskog parazita. Samo jedna doza bila je potrebna da zaštiti glodare od malarije. Pritom, neka jedinjenja slična ovoj jedinstvenoj klasi jedinjenja predstavljaju kandidate za kontrolu novog virusa korona.

U okviru poslednjeg istraživanja bilo je dokazano da manzamin A smanjuje nivo ekspresije proteina, odgovornog za nekoliko kancerogenih oboljenja, uključujući rak grlića materice, a takođe pogoršava i ishod bolesti kod pacijenata.

Kompjuterska simulacija, pak, pokazala je da manzamin A ima strukturu sličnu već postojećim inhibitorima ovog proteina. Međutim, manzamin A blokira problematični protein 10 puta efikasnije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala