Izbegli Sirijci se vraćaju u Idlib - plaše se korone

© Foto : Ministarstvo odbrane RusijeMapa realizacije sporazuma Ruske Federacije sa Turskom u Siriji
Mapa realizacije sporazuma Ruske Federacije sa Turskom u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hiljade raseljenih Sirijaca vraća se u svoje domove u provinciju Idlib, iz straha od moguće epidemije koronavirusa u prepunim kampovima na turskoj granici. Uprkos rizicima od obnavljanja konflikta.

Oko milion Sirijaca pobeglo je iz Idliba prošle godine, pošto su vladine snage uz podršku ruske vojske intenzivirale kampanju radi zauzimanja poslednjeg uporišta pobunjenika, koja je u međuvremenu opala.

Na severozapadu Sirije nema potvrđenih slučajeva virusa korona, ali doktori strahuju da bi eventualna epidemija zbog loše medicinske infrastrukture i prepunih kampova mogla brzo da preraste u humanitarnu katastrofu.

„Naši životi idu od opasnosti do opasnosti, jer bežimo od bombi, režima i konflikta, prepunih kampova i korona virusa“, kaže Abu Abdo koji se vratio sa sedmočlanom porodicom u selo kod Idliba.

Na putevima kroz Idlib tiskaju se vozila i kamioni sa dušecima i stvarima za domaćistvo, prenosi Rojters. Humanitarana organizacija Sirijska koordinaciona grupa saopštila je da se više od 103.000 Sirijaca vratilo u provincije Alepo i Idlib.

Pročitajte još: 

U Idlibu - mirno 

Upozorenje Moskve i Damaska: Izbeglički kampovi u Siriji pod kontrolom SAD nisu zaštićeni od korone

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala