Amfilohije uhvaćen na delu — služio liturgiju!

© Sputnik / Radoje PantovićMitropolit Amfilohije Radović
Mitropolit Amfilohije Radović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ono što bi „pajtonovci“ koristili za svoje ironične scenarije, crnogorska vlast pretvara u svakodnevnicu. Priveden je mitropolit Amfilohije Radović! Vest koja je odjeknula Crnom Gorom i širom regiona, nije bila lažna.

Mitropolit je uhapšen zato što je služio liturgiju. Ili zato što je ulazio u crkvu, ili zato što veruje u Boga, ili... zato što ima nešto iznad Boga i zakona. Jer je, u vreme borbe protiv virusa korona, zabranjeno okupljanje naroda, ali ne i držanje liturgija. Amfilohije je služio liturgiju. U svojoj crkvi. Ali, ispostavilo se da crnogorska vlast nije samo iznad Crkve, nego i iznad zakona. Dokazi za to nude se maletene svakodnevno. Ne možemo da tvrdimo šta je to protivzakonito uradio Mitropolit, ali čini se da je strašan prestup sama vera u Boga i molitva. Ako vas uhvate na delu, pa makar bili i vladika, a kamoli sveštenik ili samo vernik, nekoliko sati u Centru bezbednosti vam ne gine.  Tad ni policajcu bez rukavica u vreme kada  ga zakon obavezuje da ih nosi, neće zadrhatiti ruka dok vam uručuje poziv. Bog je bog, zna on, ali ipak — vlast je vlast, od nje se živi.

 

Narod bira vlast, tako makar kaže definicija demokratije. Ali vlast sama bira sliku po kojoj će je istorija pamtiti. Izgleda da joj je zafalilo crne boje da je dokreče, pa su priveli mantiju u policiju ne bi li je obezbedili. Ne bi li ocrnili i ono malo sivog na tom platnu. Osim crtanje mraka izgleda im ništa drugo ne ide od ruke.  

Nema mesta na svetu gde su usta onih na vlasti punija evroatlantskih integracija, zaštite ljudskih i građanskih prava, i nema mesta koje bi bilo bolji primer autokratije. Gde sve liči na ono protiv čega se, makar navodno, bori ceo Zapadni svet. Često čak i bombama.

Za sve to ne mari vlast u evropskoj Crnoj Gori, već iz dana u dan, a vanredno je stanje, pa im se može baš koliko im se i hoće. Zato udara „đe stigne“ i po kome stigne samo sa jednom željom — da pokaže ko je tu vlast a ko stado.

© Foto : SvetigoraMitropolit crnogorsko-primorski Amfilhije Radivić u policijskoj stanici u Podgorici, fotografija koja će se pamtiti dugo.
Amfilohije uhvaćen na delu — služio liturgiju! - Sputnik Srbija
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilhije Radivić u policijskoj stanici u Podgorici, fotografija koja će se pamtiti dugo.
Pamtiće ih istorija po tome. Ostaće urezano u sećanjima, knjigama, pričama kako su jedno vreme u vekovnoj Crnoj Gori obeležili policijska marica i pendrek. Nestaće u tom sećanju zvukova, ljudi, reči, a ostaće mrak. Crnilo daleko veće od crnila „uhapšene“ mantije mitropolita. Crnilo zbog kojeg će crvenilo sa obraza Crna Gora dugo morati da skida. I pred bogom i pred narodom.  


Pogledajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala