Bombardovanje SRJ: Nije kriv ubica, voz je išao brzo /video/

© SputnikGodišnjica NATO agresije
Godišnjica NATO agresije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prošla je 21 godina od agresije NATO snaga na Saveznu Republiku Jugoslaviju, u kojoj je za 78 dana poginulo između 1.200 i 3.000 ljudi. Sputnjik je prošle godine pokrenuo veliki medijski projekat o bombardovanju SRJ ’99, čiji je rezultat serijal od 20 kratkih dokumentarnih filmova.

Secirali smo NATO zločin iz 1999. iz svih uglova. U narednim danima predstavićemo vam dokumentarce iz video-serijala „20 godina od NATO agresije“.

Nije kriv ubica, voz je išao brzo

Dana 12. aprila 1999. godine pogođen je voz koji je iz Niša, kroz Grdelicu, išao za Vranje i Ristovac. U napadu je stradalo najmanje 15 civila, ali tačan broj poginulih nije utvrđen.

Jezive slike iz Grdeličke klisure obišle su ceo svet, a komandanti Alijanse kvalifikovali su pogibiju nevinih ljudi kao kolateralnu štetu — tvrdili su da je meta bio most.

Glavnokomandujući NATO snaga general Vesli Klark cinično je zaključio da je voz išao previše brzo, a da je bomba bila previše blizu cilja da bi mogla da se otkaže. Samo godinu dana kasnije nemački list „Frankfurter rundšau“ ustanovio je da je video-snimak koji je NATO emitovao bio ubrzan 4,7 puta, kako bi se lažirala brzina voza.


Pogledajte još:

► Na Košarama smo slomili oštricu NATO-a

► Naša vojska na Kosovu nije poražena

► Ceo rat u pet minuta

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala