Ukrajinska vojska planira bazu u Azovskom moru, plan predstavljen Zelenskom

CC BY-SA 4.0 / Foreman 1982 / Berdяnskiй morskoй torgovый port (cropped photo)UBerdяnskiй morskoй torgovый port na Azovskom more, Ukraina
Berdяnskiй morskoй torgovый port na Azovskom more, Ukraina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinska vojska planira da u periodu 2020-2021. godine izgradi vojno-pomorsku bazu u Azovskom moru, u luci Berdjansk, odgovarajući projekt već postoji i danas je predstavljen predsedniku Vladmiru Zelenskom tokom njegove posete Zaporoškoj oblasti.

Ukrajinske vlasti su već i ranije govorile o nameri da pojačaju vojno prisustvo u Azovskom moru  i da u Zaporoškom regionu podignu vojno-pomorsku bazu.

Ministar odbrane Andrej Taran je u martu izjavio da se luka Berdjansk razmatra kao potencijalno mesto za tu bazu, pri čemu je istaknuto da baza neće biti prepreka za rad trgovačkog dela luke niti će umanjiti njene potencijale.

„Sada vojno-pomorske snage imaju dve baze – Jug i Istok, a planirano je premeštanje baze Istok“, naveo je predstavnik vojske tokom prezentacije projekta i dodao da bi to moglo da se realizuje na funkcionalan način potrebno je u zoni luke Berdjansk podići bazu za oko 500 ljudi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala