U Idlibu - mirno

© Sputnik / Mihail Alaeddin / Uđi u bazu fotografijaPatrola vojne policije Rusije u provinciji Idlib
Patrola vojne policije Rusije u provinciji Idlib - Sputnik Srbija
Pratite nas
U poslednja 24 sata nije bilo pucnjave sa strane pripadnika ilegalnih naoružanih jedinica pod kontrolom Turske u zoni deeskalacije u Idlibu, saopštio je rukovodilac Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji Oleg Žuravljov.

 On je na brifungu podsetio da je primirje u toj zoni uspostavljeno u skladu sa rusko-turskim sporazumom, koji je stupio na snagu u ponoć 6. marta.

„U protekla 24 sata nije bilo pucnjave“, naveo je Žuravljov.

Dodao je da je ruska vojna policija nastavila sa patrolama u Alepu i Haseki, a spovedene su i patrole iz vazduha.

Rusko-turski sporazum oko Idliba

 

U Moskvi su se 5. marta sastali ruski predsednik Vladimir Putin i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji su razgovarali o regulisanju situacije u sirijskoj provinciji Idlib. Sastanak je završen donošenjem zajedničkog dokumenta, koji sadrži tri tačke: prekid vatre koji počinje u ponoć u noći između 5. i 6. marta, uspostavljanje bezbednosnog koridora u dužini od šest kilometara ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu i zajedničke patrole dve zemlje od 15. marta duž puta M-4 B, koji povezuje Latakiju i Alep.

Podsetimo, situacija u Idlibu zaoštrila se 27. februara kada su ekstremisti terorističke grupe Hajat Tahrir el Šam napali sirijske položaje u blizini naselja Behun.

Kao odgovor na to u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula su 33 turska vojnika, koji, prema saopštenjima Ankare, nije ni trebalo da se tu nalaze.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala