Rjabkov: Stavovi Rusije i SAD su principijelno različiti, očekuje nas teška diskusija

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaZamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sva potrebna pitanja mogu se rešiti bez dodatnog otežavanja i nesuglasica, ako se rukovodimo principima ravnoteže interesa i strogo pridržavamo normi međunarodnog prava – a Rusija je uvek za to, istakao je Rjabkov povodom formiranja radne grupe Moskve i Vašingtona za pitanja svemira.

Kako je Rjabkov već najavio, Moskva i Vašington formirali su radnu grupu za pitanja svemira.

On je istakao da su opšte teme za razmatranje, u principu, jasne, ali da sama diskusija verovatno neće biti laka.

Rjabkov je naglasio da se stavovi Moskve i Vašingtona o mnogim aspektima aktivnosti u svemiru fundamentalno i principijelno razilaze, a posebno, u perspektivi pojave oružja u svemiru, kao i ofanzivnih sredstava.

„S obzirom  na sve razlike, nije realno očekivati da će formiranje ove grupe odmah dovesti do velikog progresa. Ovde je potreban metodičan rad, a najvažnije, spremnost naših američkih kolega da pažljivo i promišljeno pristupe onim argumentima i logici, kojih se dosledno pridržava ruska strana”, istakao je Rjabkov.

Sjedinjene Američke države u mnogim situacijama nastavljaju da se pridržavaju beskompromisnog stava i nameću partnerima svoje viđenje situacije, što se ogleda i u skorašnjim izjvama zamenika državnog sekretara SAD za pitanja međunarodne bezbednosti Kristofera Forda o „neodgovornim” i „opasnim” aktivnostima Moskve i Pekinga u svemiru.

© Sputnik / Sergey Mamontov / Uđi u bazu fotografijaMaketa kosmičkog aparata "Pion NKS" na Međunarodnom avio-kosmičkom salonu MAKS 2017 u Žukovskom, u Rusiji.
Rjabkov: Stavovi Rusije i SAD su principijelno različiti, očekuje nas teška diskusija  - Sputnik Srbija
Maketa kosmičkog aparata "Pion NKS" na Međunarodnom avio-kosmičkom salonu MAKS 2017 u Žukovskom, u Rusiji.

Prema Rjabkovu, zalaganje Vašingtona za takav jednostani pristup je žalostan.

„Uvek smo uspevali da razlikujemo retoriku od suštinskog stava neke strane. Retorika nam i nije bitna, jer je u većini slučajeva reč o jeftinoj propagandi, koje je u Vašingtonu u poslednje vreme toliko da prikriva suštinu. Ipak, stav SAD nam je dobro poznat i mi ćemo kao i ranije tokom dijaloga s američkim kolegama iza zatvorenih vrata nastaviti da ih spuštamo na zemlju. Mi smo ozbiljni ljudi, imamo dovoljno stručnjaka u svim državnim strukturama. Pokušaji ovakvih poučnih obraćanja su beskorisni i besmisleni”, konstatovao je ruski zvaničnik.

On je podsetio da svaki potencijalni sporazum uvek predstavlja „ravnotežu interesa”.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala