Osvajački pohod na Afriku: Skakavci pojedu hranu kao 10.000 ljudi

© REUTERS / Baz RatnerNajezda: Skakavci jedu useve u Keniji, Ugandi, Somaliji, Etiopiji i Sudanu
Najezda: Skakavci jedu useve u Keniji, Ugandi, Somaliji, Etiopiji i Sudanu   - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rojevi pustinjskih skakavaca preplavili su delove istočne Afrike. Najezda ovih insekata preti  da ugrozi već krhku situaciju sa snabdevanjem namirnica, jer jedan roj može dnevno da pojede istu količinu useva, kao i 10.000 ljudi.

Očekuje se da će dve nove generacije skakavaca do juna „osvojiti“ Istočnu Afriku. Od prošlog leta, postojeća populacija insekata povećala se čak četiri stotine puta, javljaju afrički mediji pozivajući se na naučnike koji pažljivo prate situaciju.

Najezda skakavaca, prvo se pojavila na Arapskom poluostrvu 2018. godine. Insekti su zatim, od juna prošle godine počeli da pustoše Istočnu Afriku. Jedu useve u Keniji, Ugandi, Somaliji, Etiopiji, Sudanu i drugim afričkim zemljama.

Situacija je posebno pogubna u Keniji, gde su skakavci uništili najmanje 30 odsto zelenih površina do februara 2020. Naučnike, kao i stanovništvo zabrinjava činjenica da su položili veliku količinu jaja. Nova generacija štetočina počela je da raste, pa se očekuje nastavak razmnožavanja.  Kada i ta druga generacija skakavaca počne da polaže jaja, situacija će biti još više dramatična.

Lokalne zajednice su uplašene jer preti glad - rojevi insekata jedu useve ječma, pasulja i kukuruza. Procenjuje se da jedan roj skakavaca ima oko 150 miliona jedinki po kvadratnom kilometru.

© REUTERS / Baz RatnerNajezda: Situacija je pogubna u Keniji, gde su skakavci uništili najmanje 30 odsto zelenih površina
Osvajački pohod na Afriku: Skakavci pojedu hranu kao 10.000 ljudi - Sputnik Srbija
Najezda: Situacija je pogubna u Keniji, gde su skakavci uništili najmanje 30 odsto zelenih površina

Skakavci se mogu kontrolisati uz pomoć pesticida, tvrde stručnjaci za hranu, sve dok ih sušno leto ne potisne dalje na sever. Međutim, tekuća pandemija Kovid-19 pogoršala je krizu, jer su pošiljke biopesticida, neophodne za suzbijanje najezde insekata, ozbiljno smanjene zbog ograničenog putovanja i zatvorenih granica.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala