Preminulo dvoje u domu za stare u Smederevu, svi se testiraju na koronu

© Depositphotos.com / KuzmafotRuke starice
Ruke starice - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pet štićenika doma za stare u Smederevu prebačeno je u bolnicu zbog simptoma koji liče na virus korona, a dvoje je preminulo i ispituje se uzrok njihove smrti.

Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, rekao je da se sumnja na prisustvo virusa korona u Domu za stare u Smederevu, jer su noćas dva korisnika usluga te ustanove preminula, ali da još ništa nije potvrđeno i da će na osnovu provera biti utvrđeno o čemu je tačno reč.

„U Smederevu se među korisnicima pojavilo pet slučajeva koji nisu ličili na virus korona, ali su iz predostrožnosti poslati u bolnicu. Zatim je još pet njih prebačeno, što zbog simptoma koji liče na koronu, što zbog drugih razloga. Nažalost, od tih 10, dva su preminula u bolnici noćas“, naveo je ministar za RTS i dodao da će sve biti ispitano.

Penzionerka sa maskom spuštenom - Sputnik Srbija
Zašto je važno da stari uopšte ne izlaze napolje

„Otići ću danas u Smederevo. Dali smo nalog da se testiraju svi. I oni u bolnici i drugi, pa ćemo videti“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, radi se o najranjivijoj kategoriji stanovništva, osetljivoj i na druge bolesti, kao što su kijavice, prehlade, virus gripa.

On je dodao i da je u postojećem slučaju simptomatično da se jedna medicinska sestra, 6. aprila, javila da ima temperaturu, pa joj zbog toga nije dato da dođe na posao.

Njoj je, kako je objasnio, konstatovana upala pluća, ali ne zna se da li od virusa korona ili nečeg drugog.

„U svakom slučaju reagovaćemo odmah. Tražiću od direktorke danas izveštaj kako se sprovode mere ministarstva zdravlja, našeg ministarstva, kao i Instituta za javno zdravlje. Očekujemo analize testova“, napomenuo je Đorđević.

On je kazao i da se u Domu za ometena lica u Trbunju pojavila korona.

„Testirani su i zaposleni i deo korisnika. Od 13 zaposlenih, sedam je bilo pozitivno, dok su od osam korisnika, četiri bila zaražena. Oni su svi smešteni u bolnice“, rekao je Đorđević.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala