Novina u vanrednom stanju: I građani koji nemaju zdravstvenu knjižicu moraju da se leče u bolnicama 

© AFP 2023 / Piero CruciattiZaposleni klinike u Bergamu u zaštitnim maskama gledaju rendgenski snimak pluća pacijenta koji ima virus korona
Zaposleni klinike u Bergamu u zaštitnim maskama gledaju rendgenski snimak pluća pacijenta koji ima virus korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
I oni građani Srbije koji nemaju zdravstvenu knjižicu niti plaćeno osiguranje, a imaju simptome korone, moći će da se leče tokom vanrednog stanja uvedenog zbog epidemije.

Neposedovanje zdravstvene knjižice nije prepreka da se i tim pacijentima u vreme vanrednog stanja pruži adekvatno zdravstveno lečenje, potvrdio je Sputnjiku savetnik direktora Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja Nemanja Velikić.
On podseća da je tako odlučeno još na samom početku epidemije u Srbiji, ali i napominje da nije zgoreg podsetiti na taj bitan podatak, ako je neko ko nema knjižicu u dilemi, da li može da se leči.

„Apsolutno, tokom vanrednog stanja zbog epidemije korone, svi građani Republike Srbije su u istom položaju. Znači, imali overenu knjižicu ili ne, bili osiguranik ili ne, ostvarujete pravo na zdravstvenu zaštitu. Svako kod koga se posumnja na simptome korone, biva zbrinut u zdravstvenoj ustanovi bez ikakve knjižice, uputa, bilo čega“, nedvosmislen je Velikić.  

Malo je građana koji nemaju zdravstvenu knjižicu

 

© Sputnik / Mira Kankaraš TrkljaTokom vanrednog stanja, svi građani Srbije, imali zdravstvenu knjižicu ili ne, ako imaju simptome koronavirusa biće zbirnuti u zdravstvenoj ustanovi.
Novina u vanrednom stanju: I građani koji nemaju zdravstvenu knjižicu moraju da se leče u bolnicama  - Sputnik Srbija
Tokom vanrednog stanja, svi građani Srbije, imali zdravstvenu knjižicu ili ne, ako imaju simptome koronavirusa biće zbirnuti u zdravstvenoj ustanovi.

U Srbiji, inače, vrlo mali broj građana nema zdravstveno osiguranje - nekoliko desetina hiljada. Tako je prema podatku koji se odnosio na zamenu „papirnih“ zdravstvenih knjižica plastificiranim, Republički fond za zdravstveno osiguranje pre više od godinu dana uradio 7.076.667 zdravstvenih kartica. Krajnji rok za njihovo preuzimanje, što je inače uradio najveći broj građana, je 31. decembar ove godine.

Svako ostvaruje pravo na zdravstveno osiguranje po nekom osnovu. Ako neko nije zaposlen to ne znači da nema pravo na zdravstveno osiguranje. On je prijavljen kao student, učenik, kao dete, kao nezaposlen na birou rada i vuče osiguranje po nekom osnovu“,objasnio je sagovornik Sputnjika.

Zdravstvenu knjižicu u stvari nema samo onaj ko je iz nekog razloga nije izvadio, ali ni to, kako podvlači, u ovoj situaciji vanrednog stanja nije smetnja da svi budu medicinski zbrinuti. Dovoljno je da se, ako posumnjaju na simptome koronavirusa, jave u kovid ambulantu pri domu zdravlja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala