Kako se virus korona širi po trgovini kada se nakašlje neko ko je zaražen /video/

CC0 / Piksabej / Virus korona – ilustracija
Virus korona – ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Finski naučnici napravili su simulaciju koja pokazuje kako se čestice iz jednog kašlja koje sadrže korona virus mogu raširiti supermarketom.

Simulacija naučnika sa Univerziteta Alto pokazuje da se čestice u vazduhu u zatvorenom prostoru zadržavaju nekoliko minuta i šire se kroz dva reda u trgovini.

Prema preliminarnim rezultatima njihovog istraživanja, sitne čestice koje sadrže korona virus mogu se zadržati u vazduhu duže nego što se mislilo što govori u prilog tome da bi se tokom pandemije trebalo izbegavati zatvoreni prostori.

Četiri istraživačka tima zasebno su proveli modeliranje, koristeći iste početne uslove za osobu koja kašlje u prolazu između polica, prenosi „Indeks“.

„Neko zaražen korona virusom može kašljati i hodati, ali tada ostavlja iza sebe izuzetno male čestice aerosola koje nose korona virus“, rekao je docent Univerziteta Alto Vili Vuorinen.

„Te bi čestice mogle završiti u diajnim putevima drugih u blizini“, dodao je.

Jusi Sane, glavni specijalista Finskog instituta za zdravlje i dobrobit, naglasio je važnost preliminarnih rezultata.

„Institut preporučuje da ostanete kod kuće ako vam nije dobro i da održavate fizičku distancu sa svima. Upute uključuju i kašljanje u rukav ili tkivo i brigu o dobroj higijeni ruku“, rekao je Sane.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala