Upozorenje Moskve i Damaska: Izbeglički kampovi u Siriji pod kontrolom SAD nisu zaštićeni od korone

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaIzbeglički kamp u Siriji
Izbeglički kamp u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD ne kontrolišu sanitarno-epidemiološku situaciju na teritoriji Sirije koja je pod njihovim rukovodstvom, stanovnicima izbegličkih kampova „Rukban“ i „Hol“ preti opasnost od epidemije virusa korona, navedeno je u zajedničkom saopštenju rukovodioca međuresorskih koordinacionih štabova Rusije i Sirije Mihaila Mizinceva i Huseina Mahlufa.

„Kontrola sanitarno-epidemiološke situacije na sirijskim teritorijama koje kontrolišu SAD uopšte se ne vrši“, navedeno je u dokumentu.

U dokumentu se ističe da u izbegličkim kampovima „Rukban“ i „Hol“ nema lekova ni kvalifikovanih lekara, kao i da medicinski centri ne funkcionišu.

Prema podacima štabova, Sjedinjene Američke Države koriste problem sa virusom korona, kako bi diskreditovale sirijsko rukovodstvo, promovišući kampanju o navodnoj nesposobnosti vlasti Sirije da se efikasno suprotstave širenju korone u zemlji i o odgovornosti sirijskih vlasti za pogoršanje epidemije, uključujući u kampovima „Rukban“ i „Hol“.

„Ruska i sirijska strana više puta su pozivale da se što pre obavi evakuacija iz kampa ’Rukban‘ na vladinu teritoriju svih koji to žele i isticale da su tamo stvoreni svi uslovi za njih i da se preduzimaju potrebne mere za borbu protiv širenja zaraze“, navedeno je u saopštenju.

Prisustvo SAD loše utiče na epidemiološku situaciju u Siriji

Nezakonito prisustvo SAD u Siriji glavna je prepreka za obezbeđivanje povoljne sanitarno-epidemiološke situacije u oblastima Sirije koje nisu pod kontrolom vlade, navedeno je u zajedničkom saopštenju štaba.

„Nezakonito prisustvo Amerike i njenih saveznika na teritoriji Sirije trenutno je glavni problem za potpuno obezbeđivanje sanitarno-epidemiološke situacije sirijskih građana koji žive u oblastima zemlje koje ne kontroliše legitimne vlada“, navodi se u saopštenju.

Samo 19 slučajeva obolelih na teritoriji sirijske vlade

Međuresorski koordinacioni štabovi Rusije i Sirije saopštili su da je otkriveno ukupno 19 slučajeva infekcije virusom korona na teritoriji Sirije koju kontroliše vlada.

„Zahvaljujući radu na suzbijanju širenja virusa korona, samo 19 slučajeva kovida 19 otkriveno je u oblastima koje kontroliše Damask“, navedeno je u saopštenju.

Prema navođenju štaba, s obzirom na tešku epidemiološku situaciju u svetu nastalu zbog brzog širenja koronavirusne infekcije, sirijske vlasti ulažu velike napore da zaustave pretnju u zemlji: stalno se dezinfikuju državne institucije, javna mesta i gradske ulice.

Do 16. aprila produžena je zabrana održavanja bilo kakvih kulturnih događaja, kao i karantinski „odmori“ za sva ministarstva i institucije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala