Ukrajinski stručnjaci upozoravaju: Preti nam nova černobiljska katastrofa

© Sputnik / Alexei Furman / Uđi u bazu fotografijaZona isključenja Černobilj
Zona isključenja Černobilj  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinski vatrogasci saopštavaju da je ove nedelje nivo radijacije u zoni isključenja u Černobilju skočio 16 puta iznad normalnog nivoa, zbog požara koji i dalje pustoši šumovito područje. Kažu da požari oslobađaju u atmosferu radioaktivne elemente koji su se prethodno nalazili u zemljištu i biljkama, koje posle raznose vetrovi.

Ukrajinsko Udruženje veterana atomske energije i industrije koje okuplja penzionisane zvaničnike, uključujući i nekoliko direktora nuklearnih elektrana, upozorilo je da je nuklearni sektor u kritičnom stanju i da preti opasnost od „još jednog Černobilja“.

„Situacija u sektoru nuklerane energije je strašna“, upozoravaju članovi Udruženja u pismu upućenom predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom, premijeru i predsedniku parlamenta.

U pismu se navodi da Energoatom, operator ukrajinskih nuklearnih elektrana, već nekoliko meseci nema stalne menadžere koji rade na osnovu relevantnih sigurnosnih dozvola izdatih od nuklearnih regulatora. To, prema njima, znači da „legalno, niko nije odgovoran za bezbednost nuklearnih elektrana“.

„Da li to znači da nam Černobilj nije bio dovoljan već pokušavamo da to ponovimo“, pitaju se potpisnici.

U pismu se upozorava da se Energoatom suočava sa „kritičnim nedostatkom finansijskih sredstava potrebnih za obezbeđivanje sigurnog rada postrojenja i nabavku goriva“ i postavlja pitanje vlastima da li razumeju do čega bi moglo dovesti zatvaranje nukleanih elektrana u Ukrajini.

U nuklearnim elektranama u Ukrajini proizvodi se oko polovine električne energije u zemlji. Pre nekoliko dana, ekskluzivnu zonu Černobilja zahvatio je požar.

Ističući „stalna nastojanja da se pojedinci bez znanja o nuklearnoj energiji dovedu na rukovodeće položaje u Energoatomu“, penzionisani radnici nuklearne industrije pitaju vlasti da li shvataju da tako grubo krše međunarodni režim nuklearne bezbednosti.

Na kraju pisma, članovi Udruženja insistiraju da vlasti prekinu praksu da Energoatom vode vršioci dužnosti, zaustave finansijsku diskriminaciju Energoatoma i „spreče da zemlja klizi ka drugom Černobilju“.

Apel su potpisali bivši visoki funkcioneri nuklearne industrije Ukrajine među kojima su i Vladimir Bronikov, bivši direktor nuklearne elektrane Zaporižje, Vladimir Korovkin, bivši direktor nuklearne elektrane Rivne i Nikolaj Štajnberg, bivši glavni inženjer nuklearne elektrane Černobilj.

Ukrajina je sedmi proizvođač nuklearne energije na svetu i ima četiri operativne nuklearne elektrane i 15 reaktora. Ukrajina je sredinom prošle decenije umesto od ruskog Rosatoma počela da nabavlja nuklearno gorivo od američkog Vestinghausa. Međutim, primećeno je da američko gorivo nije kompatibilno elektranama građenim u sovjetskom periodu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala