Tri obroka, kućni red, potpuni nadzor: Kako funcioniše bolnica na Sajmu /video/

© Foto : Ministarstvo odbranePacijenti u privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu
Pacijenti u privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U privremenoj bolnici u Hali 1 Beogradskog sajma leče se pacijenti sa lakšim simptomima virus korone. Za njih je obezbeđena medicinska nega 24 časa dnevno, svakog dana, hrana i smeštaj, a Vojska Srbije vrši kontrolu ulaska i obezbeđenje objekta, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Glavni medicinski koordinator privremene bolnice na Beogradskom sajmu potpukovnik dr Veljko Milić sa Klinike za urgentnu internu medicinu Vojnomedicinske akademije kaže da se radi u tri smene, po osam sati, a u svakoj smeni se nalazi po četiri lekara i po 10 do 12 medicinskih tehničara.

„To brojno stanje će se menjati u skladu sa dinamikom kojom se hala bude punila pacijentima“, rekao je Milić.

Prema njegovim rečima, najbitniji je prijem pacijenta, kada Kovid 19 pozitivni pacijenti ulaze u halu i g se proverava njihova medicinska dokumentacija, notira se njihova terapija uz napomenu da li boluju od nekih hroničnih bolesti. Većina onih koji boluju od hroničnih bolesti, kako je dodao, dužna je da ponese svoju redovnu terapiju od kuće.

„Svakodnevno se vrše vizite, oko 9 i 16 časova, gde se obilaze sve sobe i proverava zdravstveno stanje pacijenata. Svako pogoršanje zdravstvenog stanja konstatuje se i prenosi se koordinatoru preko ‘motorole’. Svakodnevno održavamo komunikaciju, jer nema mešanja ‘crvene’ i ‘zelene’ zone. Na osnovu toga, procenjujemo i trebovanje lekova i materijala“, objasnio je Milić.

On je istakao da postoji veoma dobra koordinacija i veoma dobro propisane procedure o prijemu, smeštaju i otpustu pacijenata.

© Foto : Ministarstvo odbraneGlavni medicinski koordinator privremene bolnice na Beogradskom sajmu potpukovnik dr Veljko Milić sa Klinike za urgentnu internu medicinu Vojnomedicinske akademije kaže da se radi u tri smene, po osam sati, a u svakoj smeni se nalazi po četiri lekara i po 10 do 12 medicinskih tehničara.
Tri obroka, kućni red, potpuni nadzor: Kako funcioniše bolnica na Sajmu /video/ - Sputnik Srbija
Glavni medicinski koordinator privremene bolnice na Beogradskom sajmu potpukovnik dr Veljko Milić sa Klinike za urgentnu internu medicinu Vojnomedicinske akademije kaže da se radi u tri smene, po osam sati, a u svakoj smeni se nalazi po četiri lekara i po 10 do 12 medicinskih tehničara.

Svaki pacijent, kako je istakao, dobija kućni red, kojeg treba da se pridržava, a obezbeđena su sva tri obroka, a hrana je kvalitetna i ukusna.

Govoreći o proceduri, potpukovnik dr Milić je istakao da pacijent koji je pozitivan mora do privremene bolnice na Sajmu da bude dovezen sanitetskim vozilom, na preporuku doktora koja je napisana na specijalističkom nalazu, odnosno otpusnoj listi.

„Na otpusnoj listi je notiran početak terapije i preporuka za dalju terapiju koju smo mi dužni da ovde sprovedemo za svakog pacijenta“, rekao je doktor.

Dodao je da pacijente najviše interesuje kada su testiranje te napomenuo da za sada uspevaju da ih sprovode u sedmodnevnim intervalima, koje je propisao Krizni štab.

Komplikovanijih slučajeva do sada nije bilo, naglasio je Milić, kao ni zahteva da se neki pacijent iz Hale prebaci u neku ustanovu višeg nivoa zdravstvenog zbrinjavanja.

© Foto : Ministarstvo odbranePacijente najviše interesuje kada su testiranje a doktor Milić kaže da za sada uspevaju da ih sprovode u sedmodnevnim intervalima, koje je propisao Krizni štab.
Tri obroka, kućni red, potpuni nadzor: Kako funcioniše bolnica na Sajmu /video/ - Sputnik Srbija
Pacijente najviše interesuje kada su testiranje a doktor Milić kaže da za sada uspevaju da ih sprovode u sedmodnevnim intervalima, koje je propisao Krizni štab.

Dodao je da je najmlađi pacijent je imao osam godina, a najstariji pacijent 72 godine.

Imajući u vidu da se radi u tri smene, kako je dodao, to znači da pacijenti imaju potpuni medicinski nadzor i medicinsku negu tokom 24 časa svakog dana.

„Kombinacija zdravstvenih radnika iz vojnog i civilnog sektora odlično funkcioniše i svi se dobro uklapamo, čemu posebno doprinosi postojanje procedura koje su propisane“, istakao je potpukovnik Milić, dodajući da se medicinske ekipe smenjuju na 10 dana, a tokom osmočasovne smene medicinsko osoblje je po četiri sata u hali, jer je takva procena dnevnog angažovanja.

Među lekarima i volonteri

Volonter iz Beograda Dragan Simić je specijalizant je koji je želeo da pomogne u borbi protiv virusa korona i prijavio se za rad.

„Moj posao ovde je da četiri sata provodim u hali sa pacijentima i pomažem u svemu – od deljenja terapije, merenja temperature i pritiska, da pomognem ukoliko se neko požali na neke tegobe. Zatim pomažem oko prijema novih pacijenata i otpuštanja onih kod kojih su se stekli uslovi za to. Posle toga još četiri sata pomažem doktorima u koordiniranju i ostalim obavezama“, rekao je volonter Simić prenosi se u saopštenju ministarstva.

Prema njegovim rečima strah uvek postoji, ali to je „strah koji motiviše da se više trudite i pazite na sebe“.

„Uvek postoji mogućnost kontaminacije i prenosa infekcije, ali prvenstveno morate sebe da zaštitite da biste zaštitili i druge. Na Sajmu su pacijenti s blagim simptomima ili bez simptoma koji se osećaju snažno i zdravo i žele da izađu. Moramo da im objasnimo da treba da prođe određeni period inkubacije da bi se uradili testovi i ako dva uzastopna testa pokažu da su negativni oni mogu da izađu. Nekada je to lakše objasniti, a nekada teže“, naglasio je Simić.

Pacijenti na sajmu sa lakšom kliničkom slikom

U privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu je i Aleksandar Cvetković iz Jagodine, a kako kaže tu je tri dana.

„Najverovatnije da sam se inficirao u banci i stigao mi je rezultat da sam pozitivan. Temperaturu sam imao 17 dana, ali sada se super osećam i ovde su stvarno dobri uslovi. Nemam zamerki nikakvih“, naglasio je Aleksandar iz Jagodine, napominjući da vreme dobro organizovano i da ima dosta stvari za zanimaciju.

© Foto : Ministarstvo odbraneNeki od pacijenata napominju da je vreme dobro organizovano i da ima dosta stvari za zanimaciju.
Tri obroka, kućni red, potpuni nadzor: Kako funcioniše bolnica na Sajmu /video/ - Sputnik Srbija
Neki od pacijenata napominju da je vreme dobro organizovano i da ima dosta stvari za zanimaciju.

On je istakao da je posle bolnica u Jagodini i Ćupriji, nakon dobijanja rezultata prebačen u KBC Zemun, gde je izlečen.

„Sad sam ovde potpuno zdrav i ne osećam više nikakve simptome“, naglašava Aleksandar, dodajući da sada čeka dodatna testiranja, jer je neophodno da rezultat bude dva puta negativan da bi mogao da ode kući.

Među pacijentima u privremenoj bolnici na sajmu je Metju Lidvek iz Čikaga, koji je u Srbiji boravio u poseti porodici.

On je pre dve nedelje osetio simptome koji odgovaraju Kovid 19, pa je lečen na Infektivnoj klinici u Beogradu gde je proveo sedam dana. Metju ističe da je veoma zadovolja negom tokom lečenja u Beogradu i da je medicinsko osoblje veoma dobro brinulo o njemu. O boravku na sajmu ima pozitivne utiske, kaže da je hrana dobra, medicinska nega adekvatna, kao i da ima uslova i za odmor i za zabavu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala