SZO proučava uzroke masovne infekcije medicinskih radnika od korone

© AP Photo / Kim Do-hoonMedicinski radnici dolaze na posao u bolnicu u Daegu u Južnoj Koreji
Medicinski radnici dolaze na posao u bolnicu u Daegu u Južnoj Koreji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetska zdravstvena organizacija istražuje uzroke masovne infekcije virusom korona među zdravstvenim radnicima u velikom broju zemalja. To je opasan trend, izjavio je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus na konferenciji za medije.
„Posebno smo zabrinuti zbog izveštaja o velikom broju zaraženih među medicinskim radnicima. U nekim zemljama izveštaji su da je zaraženo do 10 odsto medicinskih radnika. To je alarmantan trend“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Svetska zdravstvena organizacija proučava uzroke zašto se to dešava na osnovu dokaza iz Italije, Sjedinjenih Američkih Država, Španije, Kine i Singapura. U jednom broju slučajeva radi se o nedostatku iskustva u radu sa respiratornim patogenima, dugim smenama lekara i radu sa velikim brojem pacijenata uz nedovoljan odmor.

„Dokazi pokazuju da se infekcija može sprečiti ako medicinski radnici pravilno nose lična zaštitna sredstva. A pristup maskama, rukavicama, mantilima i drugim sredstvima za ličnu zaštitu je od presudnog značaja kako bi oni bezbedno obavljali svoje aktivnosti“, dodao je generalni direktor SZO.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove infekcije virusa korona KOVID-19 za pandemiju. Prema poslednjim podacima, u svetu je zabeleženo više od 1,63 miliona slučajeva zaraze, a umrlo je više od 100 hiljada ljudi.


Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala