Sarajevo se plaši ruske pomoći više od korone

© Sputnik / Dejan Simić”Iljušin” sa pomoći iz Rusije na aerodromu u Batajnici
”Iljušin” sa pomoći iz Rusije na aerodromu u Batajnici  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tri „Iljušina“ ruske pomoći sletela su iz Moskve na aerodrom „Mahovljani“, kod Banjaluke, sa stručnjacima i opremom potrebnom za borbu protiv virusa korona. Za razliku od Republike Srpske, Sarajevo je odbilo pomoć Rusije jer se plaše da Milorad Dodik ne uknjiži sebi politički poen. Zdravstvo im je u teškom stanju, ali im je politički inat jači.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, odmah po sletanju ruske pomoći,ponudio je Sarajevu da posreduje kako bi pristigla pomoć iz Moskve, prešla i na federalni deo. Ali, ostao je bez direktnog odgovora iz federalnih institucija.

Politikolog Anđelko Kozomara kaže za Sputnjik da ruska pomoć ima dvostruki značaj, zdravstveni pre svega, ali i politički.

„U medicinskom smislu, značajno je jer su došli lekari ruske vojske da pomognu kolegama u RS gde nema toliko stručnjaka iz oblasti epidemiologije i infektologije. Stigla su i specijalna ruska vozila za dezinfekciju koja će očistiti bolnice i ulice, a njih, videli smo, nema baš svako,“ napominje Kozomara.

Ruska pomoć protiv korone dragocena za Srpsku

On navodi da je i moralna vrednost te pomoći velika, jer je srpskom narodu jasno da iza sebe ima velikog, moćnog i snažnog prijatelja.

„U Federaciji se sve deli po nacionalnoj osnovi, pa i bolest. Ruski ambasador u BiH je rekao da mu se iz Sarajeva niko nije obratio za pomoć, a svedoci smo da su u ovoj situaciji čak i Rusi i Amerikanci sarađivali. Dakle, Sarajevo ima neki čudan odnos prema svojim građanima. Po meni, oni bi trebalo od ruskog ambasadora da zatraže istu pomoć koju je dobila i Srpska, jer se zna da je virus ušao u najveći zdravstveni centar u BiH, u Univerzitetsku bolnicu u Sarajevu, i da bi im pomoć takvih stručnjaka kao što su ruski vojni lekari, dobro došla,“ napominje Kozomara.

Sarajevo se plaši da ne da Dodiku na značaju

Politikolog Dragomir Anđelković, čin Sarajeva koje odbija pomoć karakteriše kao nemoć. Smatra da se bošnjačka politička elita, koja sve vreme pokušava da obesmisli RS, našla u teškom položaju jer smatraju da bi prihvatanjem pomoći dali na značaju Dodiku.    

„Dodik je velikodušno i solidarno ponudio pomoć Federaciji, ali tamošnje političke elite su zbog toga vrlo uplašene, jer im je Dodik na ovaj način pokazao da ima veliki kapacitet da rešava problem i da deluje na međunarodnom polju. U takvim okolnostima, političari iz Sarajeva razmišljaju kako da odbiju ponudu Dodika, a sa druge strane su u nezgodnoj situaciji jer građani uviđaju da im zbog korone treba pomoć, i da je štetno po njih da se pomoć odbija,“ zaključuje Anđelković.

Bošnjački analitičari tvrde da se Bakir Izetbegović oslonio previše na pomoć Turske, ali napominju da je on sa Erdoganom izgradio dobre međustranačke, a ne međudržavne odnose, pa stoga i ne čudi što predsednik Srbije prima podršku od Erdogana, a BiH ne.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala