SAD, Iran, Turska, Avganistan, Indija: Kako se zemlje bore protiv pandemije /video/

© Sputnik / Brian Smith / Uđi u bazu fotografijaUlice Njujorka
Ulice Njujorka - Sputnik Srbija
Pratite nas
U svetu je postavljen novi „crni rekord“ – broj obolelih od kovida-19 premašio je milion i po ljudi. Iako je skoro trećina zaraženih u SAD, Bela kuća je optimistična. Sa druge strane, iako je u Iranu, Avganistanu i Indiji broj zaraženih daleko manji, oni se suočavaju sa drugom vrstom problema koje rešavaju na različite načine.

U SAD su u protekla 24 časa umrle 1.973 osobe. Situacija se u toj zemlji pogoršava iz dana u dan. Bolnice i mrtvačnice su već prepune. Broj zaraženih se približava cifri od pola miliona, ali je američki predsednik pun optimizma, pa i kada je reč o ekonomskom pitanju u zemlji, piše portal „Vesti.ru“.

​„Broj se svakodnevno menja i mi ćemo uskoro prevazići pik bolesti. Ako se svaki Amerikanac bude pridržavao pravila distanciranja, pobedićemo nevidljivog neprijatelja. Spasićemo nebrojene ljudske živote. Svetlo na kraju tunela već se vidi, sve će se vratiti na svoje mesto. Već sam zatražio od Kongresa da izdvoji dodatih 250 milijardi dolara za program podrške platama. To će omogućiti malom biznisu da sačuva svoje radnike i da budu spremni za skori rad“, rekao je Tramp.

On se osvrnuo i na temu pomoći Iranu, koji je ranije optužio Vašington za medicinski terorizam. Američki Stejt department se pre toga usprotivio pružanju bilo kakve finansijske pomoći Teheranu u vreme pandemije.

Međutim, američki predsednik je istakao da ga uopšte ne brine ukoliko neko od saveznika šalje medicinsku pomoć Iranu.

Plastične pregrade štite vozače od korone

Kako se navodi, u Iranu je sedam puta manje obolelih nego u SAD. Deo stanovništva se vraća na posao, ali još nema govora o ukidanju karantina. Naprotiv, mere se pooštravaju. Na primer, vozači autobusa i taksisti štite se od putnika plastičnim pregradama.

​„Nemamo fiksnu platu, a dve nedelje nismo radili. Moramo se nekako zaštiti u vozilu da se ne zarazimo. Zbog toga sam se ogradio plastikom. Možda će virus ostati na površini dva dana ukoliko putnik kihne. Zbog toga je važno da i putnici budu savesni i da nose maske“, kaže taksista Mohamed Ibrahim Sahafi.

U susednoj Turskoj vlada je takođe odlučila da pooštri mere borbe protiv virusa korona. Na primer, počeli su da kontrolišu da li se poštuje samoizolacija pomoću mobilnih operatera. Ako zaražena osoba napusti stan, na telefon mu stigne poruka sa upozorenjem. Ukoliko ne posluša, podaci o njegovom kretanju se prosleđuju policiji.

Aparat za disanje od stare „Tojote Korole“

Sa druge strane, vlasti Avganistana se ne bave kaznama i praćenjem. Oni su zabrinuti zbog deficita respiratora. U teškoj situaciji snalaze se kako umeju. Na primer, tim mladih žena, stručnjaka za robotiku od delova stare „Tojote Korole“ sastavljaju dva improvizovana respiratora.

​„Broj obolelih od korone u zemlji raste iz dana u dan. U većini slučajeva pacijenti otežano dišu. Želimo da sastavimo aparat za snabdevanje kiseonikom kako bismo pomogli ljudima. Razgovarali smo sa lekarima, oni su prinuđeni da pacijentima olakšavaju disanje pomoću gumenog balona koji stalno moraju stiskati. Mi sada pravimo dva aparata. Oni se razlikuju od respiratora, ali će sigurno pomoći ljudima koji teško dišu“, izjavila je Somaja Frahi, vođa robotičkog tima.

Indijski Automobil „virus Korona“

U Indiji se automobili koriste u druge svrhe. Osnivač muzeja saobraćaja iz grada Hajdarabad za 10 dana je napravio „virus korona“ na točkovima. Automobil neobičnog oblika može se kretati do 40 kilomatara na čas, a njegova svrha je da podseti stanovnike grada da je virus još tu, da kruži i da im je bolje da ostanu kod kuće.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala